FødevareWatch

Svineproducenter indfrier ikke løfte om mindre antibiotika

Antibiotika-forbruget i de danske svinestalde er faldet mindre end lovet. Ifølge dyrlægerne er målet sat for højt.

Foto: Janus Engel/Ritzaufoto/Arkiv

De danske svineproducenter brugte cirka ni procent mindre antibiotika i første halvår af 2015 i forhold til samme periode sidste år. Det viser nye tal fra Fødevarestyrelsen.

"I den danske svineproduktion har vi udviklet nye staldsystemer, højnet hygiejnen og forbedret den måde, vi producerer svin på. Det har bragt os i absolut front, når vi taler om lavt medicinforbrug og god dyrevelfærd. Det er svineproducenternes hårde arbejde, der har fået os så langt," siger Claus Fertin, direktør i Seges, Videncenter for Svineproduktion.

Danske producenter har i forvejen et af de laveste medicinforbrug i verden. Men de lovede også sidste år på eget initiativ, at de inden udgangen af 2015 ville halvere forbruget af det omdiskuterede antibiotikum; tetracyklin.

Indtil nu er det dog kun lykkedes at reducere forbruget med 20 procent, og dermed er det umuligt at nå en halvering i år. Det skal man som forbruger og borger imidlertid ikke tage så tungt ifølge formanden for Den Danske Dyrlægeforening, Kristian Viekilde.

"Det var et meget ambitiøst og måske også urealistisk mål. Der bliver løbende skåret ned på forbruget, hvor det er fagligt forsvarligt. Men det tager tid at tage så store skridt," siger han.

Han peger samtidig på, at Danmark er et internationalt forgangsland, når det gælder det lavest mulige forbrug af antibiotika i svineproduktionen.

"Når vi snakker om den frygtede resistens for mennesker i forhold til antibiotika, er problemet ikke nationalt, men globalt. Internationalt er risikoen for infektioner langt større for folk, der rejser, end den er for danskere i bred almindelighed," siger han.

Med afsæt i et udspil fra dyrlægerne begynder arbejdet i næste måned med at forbedre den nuværende Gult Kort-ordning. Målet er en mere intelligent ordning, der stiler mod især at begrænse brugen af antibiotika, der er problematisk i forhold til at skabe resistens hos mennesker.

Bredt flertal lover et miljøvenligt dansk landbrug

L&F-direktør: Vi er vant til at blive kigget i kortene

Dansk kødindustri forsøger at genskabe svensk tillid

Walmart vil sikre dyrevelfærd

Mere fra FødevareWatch

Kraftig inflation kan bremse Stryhns Gruppens gode takter

Det friske regnskab for 2021 fra Stryhns Gruppen viser minimal slinger i valsen i et år, der har været præget af svært tilgængelige råvarer og prisstigninger. Flere udfordringer står dog i kø, så de samme økonomiske resultater bliver svære at nå i 2022, siger topchef.

Topskifte i Carlsberg kan sætte en prop i større planer

Heine Dalsgaards farvel som finansdirektør udfordrer stabiliteten i toppen af en virksomhed af Carlsbergs størrelse. Derfor burde eventuelle forestående planer om et snarligt skifte på topposten være sat på standby, mener to headhuntere.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier