FødevareWatch

Eva Kjer er skuffet over EU's hjælpepakke

Eva Kjer Hansen er langt fra imponeret over EU-Kommissionens hjælpepakke, der er blevet fremlagt mandag.

Foto: Brian Karmark/Jyllands-Posten

Danmark er skuffet over det udspil, som EU-Kommissionen mandag har fremlagt som svar på den økonomiske krise, der har ramt mange europæiske landmænd efter dramatiske prisfald på deres produkter.

"Jeg aner ikke, hvad der kan komme ud af denne pakke i forhold til de danske landmænd," siger en utilfreds miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) under et ekstraordinært EU-landbrugsministermøde i Bruxelles.

Jeg aner ikke, hvad der kan komme ud af denne pakke i forhold til de danske landmænd"

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V)
EU-Kommissionen vil med det samme begynde at pumpe de første penge i en samlet støttepakke på 500 millioner euro - godt 3,7 milliarder kroner - ud for at hjælpe de kriseramte landmænd.

Det beløb lyder ifølge Eva Kjer Hansen som udgangspunkt fint, men hun efterlyser en fordelingsnøgle, så man kan se, hvem der har udsigt til hvor mange penge.

"Kommissionen træder vande. Der er ingen bud på, hvor meget der skal fordeles til hvad, og landmændene har brug for initiativer her og nu. Det bliver trukket unødvendigt i langdrag i forhold til, hvor alvorlig situationen er," siger den danske minister.

Hun har forud for krisemødet i Bruxelles sagt, at EU's støtteopkøb skal udvides fra mælkeprodukter til også at omfatte fedt, flæsk og biprodukter.

I sit udspil til støtte for de kriseramte landmænd åbner EU-Kommissionen dog også op for støtteopkøb af svinekød, men det står ikke klart, hvilke svineprodukter der helt præcist er tale om.

"Dansk landbrug har brug for, at der kommer flere produkter med," siger Eva Kjer Hansen.

Copa, der er de europæiske landmænds paraplyorganisation, siger, at sanktionerne i kølvandet på krisen om Ukraine har betydet, at EU har tabt landbrugseksport til Rusland til en værdi af 5,5 milliarder euro, hvilket er over 40 milliarder kroner.

"Vi er uden skyld i den situation, men alligevel er det vores sektor, der rammes hårdest. EU's landmænd betaler prisen for international politik," siger Copas formand, Albert Jan Maat.

Ekspert: EU-milliarder kan hjælpe trængte danske banker

EU på vej med milliardstøtte til kriseramte landmænd

Hækkerup vil have krisepakke til landbruget

Pressede danske mælkebønder går efter EU-hjælp

Mere fra FødevareWatch

Maltdirektør efter værste år i årtier: "Det er meget ubehageligt"

Udfordringerne har aldrig været større i Sophus Fuglsang Export-Maltfabriks over hundredårige lange virke, som i det seneste år. Det nye regnskab viser største dyk på bundlinjen i topchefens hukommelse. Virksomheden er dog godt polstret, forsikrer han, men han frygter den usikkerhed, som energikrisen lige nu medfører.

Miljøminister klar til stramme krav til klimadokumentation

Mens EU er på vej med krav om satellit- og GPS-dokumentation på en række fødevarer, der skal mindske afskovning, er regeringen nu allerede klar til at gå endnu længere. Om få år kan man forhåbentlig også knytte krav til påvirkning af andre økosystemer, siger Lea Wermelin (S) til FødevareWatch.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier