FødevareWatch

EU godkender dansk PSO-rabat

EU-Kommissionen sagde mandag ok til dansk rabat på PSO-afgiften til energitunge virksomheder. Minister glad for PSO-milliardrabat til virksomheder, mens landbruget mener, at den hjælper for få.

Foto: Hans Christian Jacobsen

Danmark må gerne give energitunge virksomheder rabat på PSO-afgiften, og det kommer til at gavne de danske virksomheder, da både forbrugere og virksomheder betaler for at støtte den grønne omstilling.

Det siger den danske energi-, forsynings- og klimaminister, Lars Chr. Lilleholt (V), efter at EU-Kommissionen har gennemgået den danske plan, der skal spare energislugende virksomheder som eksempelvis cementfabrikker for op mod 85 procent af udgiften.

"Det betyder, at vi nu har fået en ordning, der sikrer, at de danske virksomheder, der trækker på meget strøm i produktionen, får forbedret deres konkurrenceevne på det europæiske marked," siger Lars Chr. Lilleholt i en pressemeddelelse.

Kompensationen til erhvervslivet løber årligt op i maksimalt 185 millioner kroner.

I alt bliver 1,1 milliarder kroner målrettet industrien frem mod 2020, oplyser Energiministeriet.

PSO-tilskuddet er målrettet virksomheder, som på grund af deres høje forbrug af elektricitet og stærk udenlandsk konkurrence tynges af PSO-afgiften, lyder det.

Det drejer sig konkret om 68 brancher, blandt andet inden for fremstilling af cement, fremstilling af raffinerede mineralolieprodukter, støbning af jernprodukter og andet.

For at blive tildelt PSO-tilskuddet skal virksomheden indgå en aftale med Energistyrelsen om en række energieffektiviseringer.

Virksomhederne forpligtiger sig dermed til at foretage energieffektiviseringer, selvom deres omkostning til elektricitet bliver mindre.

"Det er fornuftigt, at der følger nogle forpligtelser med PSO-tilskuddet, så vi stadig sikrer, at der er fokus på energieffektivitet i de el-intensive virksomheder.

Tilskuddet har til formål at gøre virksomhederne stærkere, men jo gerne også klogere på, hvordan de kan få mest muligt ud af strømmen," siger Lars Chr. Lilleholt.

Ordningen er mandag blevet godkendt og træder dermed formelt i kraft om nogle få dage.

Landbruget: Milliardrabat hjælper kun få

Landbrug & Fødevarer er glade for, at EU-Kommissionen har sagt god for, at Danmark må give energitunge virksomheder rabat på PSO-afgiften, som både forbrugere og virksomheder betaler for at støtte den grønne omstilling.

Den nye ordning hjælper dog kun meget, meget få danske virksomheder, lyder det.

"Der er tale om en kompensationspulje på omkring 2,5 procent af det samlede PSO-beløb på over syv milliarder kroner, der skal opkræves i 2015," siger Jens Astrup Madsen, energichef i Landbrug & Fødevarer, i en pressemeddelelse.

Han nævner, at PSO-lempelsen blandt andet vil komme de energiintensive danske kartoffelmelsvirksomheder og oliemøller til gavn.

I alt bliver 1,1 milliarder kroner målrettet industrien frem mod 2020 ifølge Energiministeriet.

Da ordningen allerede inden sommerferien blev vedtaget i Folketinget i Vækstpakken, forventes det, at kompensationen kan udbetales de pågældende virksomheder i løbet af kort tid.

"Det er altid positivt, når politiske intentioner om forbedrede rammevilkår også udmøntes i virkelige besparelser for erhvervslivet," siger Jens Astrup Madsen.

Trods mange positive politiske tilkendegivelser hjælper den målrettede PSO-løsning eksempelvis ikke el-intensive og konkurrenceudsatte fødevareerhverv som slagterier, mejerier og gartnerier, lyder det.

"Det er helt afgørende, at politikerne med den ny energiminister i spidsen hurtigst muligt følger op på løfter om at udvide kompensationsordningen, og at der også sker en mere generel lempelse for alle virksomheder.

Samtidigt skal der findes en anden langsigtet løsning på finansieringen af udbygning med vedvarende energi, da kommissionen har underkendt hele det danske PSO-system med virkning fra 2017," siger Jens Astrup Madsen.

Virksomheder: Regeringens reformer uden virkning

Der venter landbruget et blodrødt 2015

Avis: Enighed om PSO-lempelser

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier