FødevareWatch

Rusland straffer nordmænd for nej til inspektion

De russiske veterinærmyndigheder har lukket et smuthul, der tillod de norske fiskeproducenter at omgå importforbuddet. Det sker efter, at de norske myndigheder har sagt nej til et inspektionsbesøg.

Foto: Per Folkver/POLFOTO/arkiv

Rusland har valgt at lukke et smuthul for de norske fiskeproducenter.

Hidtil har nordmændene kunne omgå forbuddet mod import af vestlige fødevarer ved at sælge ørred og laks til Hviderusland, Kasakhstan og Armenien, hvor fiskene blev forædlet og sendt videre til Rusland.

Men det er slut nu efter, at de russiske veterinærmyndigheder, Rosselkhoznadzor, har set sig sur på sin norske pendant, Mattilsynet, skriver Ilaks.no.

Årsagen er til striden er, at de norske myndigheder har sagt nej til at få besøg af russiske inspektører, der skulle inspicere 14 fødevarevirksomheder i næste uge med henblik på en mulig lempelse af importforbuddet.

I denne uge sendte Mattilsynnet et brev til sine russiske kollegaer, hvori myndigheden skriver, at der ’i øjeblikket ikke er forståelse for det aftalte program for inspektion.’

Det fik i weekenden de russiske myndigheder til at meddele, at norske fiskeprodukter, der er blevet forædlet i Hviderusland, Kasakhstan og Armenien, nu er forbudte på det russiske marked.

Det er især ørredproducenterne, der bliver ramt af de nye sanktioner. Ifølge Sjømatsrådet har Hviderusland importeret omkring 8.000 ton norsk ørred i år, men det tal vil formentlig falde, når de færdige produkter ikke kan sendes videre til Rusland.

Delvis dansk succes

For omtrent et halvt år siden godkendte russiske kontrollanter Danish Crowns kreaturslagterier i Holsted og Aalborg til eksport at biprodukter, mens det for det store svinekødsmarked har været sværere at få hul igennem.

Til Landbrugsavisen.dk siger Fødevarestyrelsen, at man håber, at det lykkes at få genåbnet eksporten af biprodukter fra svinekødsproduktionen, men at de russiske myndigheder fortsat er tavse.

"Vi forsøger med jævne mellemrum at få russerne i tale med henblik på at få flere inspektioner og godkendelser på plads, så flere biprodukter fra Danmark kan sendes til Rusland.  Men som sagerne står nu, er det vanskeligt at vurdere, hvornår russerne ønsker at tage de næste skridt," siger Camilla Brasch Andersen, souschef i afdelingen for International Handel under Fødevarestyrelsen til avisen.

Færøerne tjener milliarder på striden med Rusland

Medie: Rusland dropper danske inspektioner

Fødevarestyrelsen underskriver aftale med Rusland

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier