FødevareWatch

Øboer finansierer fællesskabslandbrug på Samsø

To unge landmænd har fundet alternativ måde at drive økologisk landbrug på i samarbejde med borgere fra lokalområdet.

Foto: Michael Hansen

På Samsø i Kattegat står to landmænd i spidsen for Yduns Have, der driver økologisk landbrug finansieret af øens beboere. I alt 34 borgere har købt en folkeaktie i landbruget og bliver ugentligt forsynet med grøntsager i den tilhørende gårdbutik.

Det skriver Landbrug & Fødevarer.

Frederik Sahlin og Johannes Find Loeb, der står bag projektet, håber på, at deres alternative måde at starte landbrug på kan inspirere andre unge landmænd uden stort kapitalbehov til at gøre det samme. De spår lignende fællesskabsstøttende landbrug gode muligheder og skyder på, at der om 10 år vil være 100 tilsvarende i Danmark.

”Det handler om at finde en ny forretningsmodel for landbruget, hvor man ikke er afhængig af store kæder, som dumper priserne. Vi bygger på relationerne og at yde en god service direkte til forbrugerne,” siger Frederik Sahlin til Landbrug & Fødevarer.

Det er dog ikke kun forbeholdt øens beboere at nyde godt af de mere end 100 slags grøntsager, der i samarbejde med 8-9 frivillige bliver dyrket på det 14 hektar store landbrug. Størstedelen af produktionen bliver nemlig leveret til virksomheden Årstiderne samt flere af Samsøs butikker og restauranter.

Landmand vil bygge økologisk slagtehus

Nye økologer strømmer til

Her arbejder man 70 timer i en æblemark

Det danske øko-areal er skrumpet, men… 

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier