FødevareWatch

1.200 danske landmænd vil have ø-støtte

Et rekordstort antal danske landmænd ønsker at få del i den støtte, som uddeles til bønder, der er bosiddende på ikke-brofaste øer. Særligt er de bornholmske bønder ivrige ansøgere.

Foto: Ritzau Scanpix

Det er forbundet med ekstra omkostninger, når man som landmand har valgt at drive erhverv på en ø, hvor alt i princippet skal fragtes over med færge.

Derfor kan landmænd med landbrugsdrift på ikke-brofaste øer søge et særligt tillæg til deres landbrugsstøtte i form af ø-støtte til deres bedrift, og det har et rekordstort antal danske landmænd i år gjort, skriver NaturErhvervstyrelsen.

Hele 1.183 ansøgninger er der kommet ind fra landmænd, som søger ø-støtte til et samlet areal på knapt 44.000 ha på de 57 øer omfattet af ordningen.

”Det er næsten en fordobling af antallet af ansøgere og det ansøgte areal i forhold til, hvad der er blevet søgt under den tidligere ordning i 2014,” udtaler teamleder Gitte Møller Larsen. 

Fordoblingen af ansøgere og arealer skyldes bl.a., at man i forbindelse med EU’s landbrugsreform har revideret ordningen og udvidet listen over øer, hvor der kan søges støtte til i 2015. Fra i år kan landmænd på Bornholm nemlig også søge ø-støtte, og det har de i stor stil benyttet sig af.

Således tegner de borholmske landmænd sig for cirka halvdelen af det ansøgte areal til landbrugsarealer på de 57 øer. 

Trods stigningen i antallet af ansøgere og det ansøgte areal i 2015 vil støtteniveauet være nogenlunde uændret i forhold til 2014, formentlig cirka 480 kr. per hektar, oplyser NaturErhvervstyrelsen.

Det skyldes, at puljen, der er afsat til ø-støtte i 2015, næsten også er blevet fordoblet i forhold til 2014. I 2015-puljen er der afsat 21,3 mio. kr. Der udbetales ø-støtte for maksimalt 100 hektar per ansøger.

Det danske øko-areal er skrumpet, men…

Sådan kan fødevareproduktionen udvikle sig de næste ti år

Regeringens landbrugspolitik kan blive en 'katastrofe'

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier