FødevareWatch

Det danske øko-areal er skrumpet, men…

Det økologiske landbrugsareal blev mindre sidste år, men NaturErhvervstyrelsen og Økologisk Landsforening forventer, at tilbagegangen bliver afløst af vækst i 2015.

Det økologiske areal blev mindre i 2014, men det vil formentlig vokse igen i indeværende år. | Foto: Martin Lehmann/Ritzau Scanpix

Det økologiske landbrugsareal skrumpede med tre pct. fra 2013 til 2014.

Det viser den årlige opgørelse fra NaturErhvervsstyrelsen, hvor det fremgår, at øko-arealet faldt med knap 5.400 hektarer sidste år.

Det er første gang siden 2007, at arealet bliver mindre, og det sker til trods for at både eksporten og detailomsætningen er steget markant.

Styrelsen forklarer blandt andet faldet med den usikkerhed, producenterne har stået over for i forbindelse mælkekvoternes ophør ved årsskiftet. Den negative udvikling kan dog meget vel blive afløst af vækst i 2015, vurderer styrelsen.

De danske landmænd har i år nemlig søgt om omlægningstilskud til dobbelt så mange hektarer som normalt. I alt har landmændene søgt om støtte til omlægning til et areal på cirka 14.000 hektarer, oplyser styrelsen.

Alt tyder da også på, at efterspørgslen på de økologiske fødevarer er støt stigende.

Salget i dagligvarebutikkerne landede på 6,2 mia. kr. i 2014, hvilket er en stigning på seks pct. i forhold til året før, mens den økologiske eksport er vokset med 31 pct. fra 2013 til 2012. Endelig er salget af økologi til offentlige og private storkøkkener fordoblet siden 2010.

I Økologisk Landsforening glæder man sig over, at det går fremad med salget af økologiske fødevarer, og formand Per Kølster opfordrer politikere og banker til at bakke op om udviklingen.

"Vi ved fra det stigende antal økologiske-omlægningstjek, vi laver hos konventionelle landmænd, at der er mange landmænd, som gerne vil lægge om. Men der er behov for, at banker og kreditforeninger også viser villighed til at støtte de mange landmænd, der står spring, så det hungrende marked kan forsynes," udtaler han i en meddelelse.

Landbrug & Fødevarer tror også på, at arealet vil vokse igen i 2015. Interesseorganisationen roser samtidig NaturErhvervstyrelsen for at have indført en ekstra ansøgningsrunde for støtte til omlægning.

"Så selvom det er lidt surt, at det økologiske areal falder i 2014, tror jeg bare, vi skal se på det som et bump på vejen. Meget tyder på, at vi måske allerede næste år kan se en stigning i arealet, så jeg ser positivt på udsigterne for det økologiske areal," udtaler chefkonsulent Ejvind Pedersen.

Økologer slår konventionelle på økonomien

Økologer: Omlægning giver flere danske råvarer

Coop tror på firedoblet salg af økoøl

Føtex må importere økokød for at følge efterspørgsel

Mere fra FødevareWatch

Overblik: Her er partiernes erhvervspolitik

VALG 2022: Manglende arbejdskraft og selskabsskattelettelser vil stå højt på den erhvervspolitiske dagsorden under det kommende folketingsvalg, mener politisk redaktør. Trods udfordringer får erhvervslivet dog næppe megen opmærksomhed under valgkampen. Få overblikket over partiernes erhvervspolitiske ønsker her.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier