FødevareWatch

Eva Kjer vil have danske ammoniakkrav slækket

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen mødes i dag med EU’s miljøkommissær for at drøfte krav til dansk landbrugs reduktion af ammoniakudledning, som hun og Venstre mener, er for høje.

Foto: Steen Brogaard/Jyllands-Posten

Luftforureningen i Europa skal ned, og derfor forhandler EU-landene for tiden om at sætte nye mål for at sænke forureningen med forskellige stoffer heriblandt ammoniak fra landbruget.

Ifølge Miljø- og Fødevareministeriet har den tidligere S-R-SF-regering under tidligere forhandlinger forpligtet Danmark til at mindske udledningen af ammoniak fra landbruget med 24 pct. i 2020. Til sammenligning  har eksempelvis Polen kun lovet at reducere landbrugets udledning med to pct., og Tyskland vil reducere med fem pct.

Gennemsnitligt ligger EU-landenes krav til deres ammoniakreduktioner på seks procent, og derfor ønsker miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen, at drøfte mulighederne med EU’s miljøkommissær Karmenu Vella for at få den danske reduktion ned, så den matcher de øvrige landes udledningskrav. 

"Jeg har bedt om mødet med kommissæren, fordi jeg ønsker Kommissionens hjælp til at bringe de urimeligt høje danske mål ned, som den tidligere regering står bag. Luftforurening er et grænseoverskridende problem, og vi skal alle hjælpe med til, at luften over Europa bliver bedre. Men det kan ikke nytte, at vi i Danmark udkonkurrerer os selv med meget højere miljøkrav end vores nabolande. Det vil indebære risiko for, at produktionen flytter til vores nabolande, hvor man må udlede mere ammoniak. Der skal være en bedre balance mellem landene på europæisk plan," udtaler miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen i en pressemeddelelse.

Ifølge ministeriet kommer to-tredjedele af luftforureningen i Danmark fra udlandet, og for at reducere udledningen af ammoniak gjorde man det allerede i 2002 forbudt at bredsprede gylle i Danmark. Udbredningsformen, hvor der er meget stor ammoniakfordampning i forhold til, når man lægger gyllen ned med slanger, eller nedfælder den, er tilladt i lande som Frankrig og Polen. 

"Vi skal have landene omkring os til at levere mere, så der bliver en mere fair byrdefordeling. Danmarks fødevareerhverv har brug for bedre muligheder for at skabe vækst og arbejdspladser – og ikke det modsatte. Så uforholdsmæssigt skrappe krav vil være en stor barriere for vækst i landbruget," tilføjer Eva Kjer Hansen.

I Landbrug & Fødevarer er man ikke unaturligt glade for udsigterne til, at de danske ammoniakkrav igen kan blive diskuteret.

"Der er behov for at genåbne diskussionen om, hvad de enkelte lande skal nedsætte med. Når landbruget i Polen for eksempel kun forpligter sig til at nedsætte deres ammoniakudledning med 2 pct., skriger det til himlen, at vi i dansk landbrug skal reducere med 24 pct. Specielt fordi vi i Danmark allerede har fortaget en række miljøforbedrende lufttiltag, som de ikke har i andre EU lande. Derfor er det så rigtig set af ministeren, at vi er nødt til at få ændret de danske mål," udtaler viceformand Lars Hvidtfeldt i en pressemeddelelse.

Ny minister vil fjerne en række miljøkrav til landmænd

Regeringen varsler brud med landbrugspolitikken

Storbønder ønsker egen styrelse

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier