FødevareWatch

Storbonde fik eftergivet 100 mio. kr. i hemmelig aftale

Ifølge TV2 Finans har en grisebonde fået eftergivet en kæmpe gældspost. Bankdirektør erkender, at det er en hårfin balance, hvornår en landmands gæld kan eftergives.

Claus E. Petersen. Ordførende direktør i Den Jyske Sparekasse | Foto: ANDREASEN CARSTEN, POLFOTO

Grisebonden Bernhard Marinus Mortensen har ifølge TV2 Finans fået eftergivet gæld for 101,5 mio. kr. TV2 Finans har kigget dybt i landmandens 2014-regnskab, og der fremgår det altså, at landmanden har fået eftergivet gæld for et større millionbeløb.

Landmanden fik i de gode år opført en bolig på sin ejendom, der angiveligt går under navnet "Lille Amalienborg." Som Berlingske tidligere har skrevet har boligen, der er opført i 2004, 16 værelser, tre badeværelser og fire toiletter, mens huset, i to etager, har to tårnlignende bygninger og en have med en lille sø med galvaniseret bro og bane til beachvolley.

Akkorder til landmænd har i år været et af de store samtaleemner i dele af den danske banksektor. FødevareWatchs søstersite, FinansWatch, skrev blandt andet i starten af året om, hvordan flere banker har taget akkord-redskabet i brug for at hjælpe nødlidende landmænd. Men det er samtidig et redskab, som bankerne ikke vil løfte sløret for, i hvor stort omfang det tages i brug.

TV2 Finans har spurgt grisebondens primære bankforbindelse, Den Jyske Sparekasse, om ikke det ødelægger det for landmanden ved siden af, hvis han ser, at landmanden på nabogården bliver "belønnet for at have fejlet?"

"Der er ingen tvivl om, at det her er en utrolig delikat balance. Det skal være mennesker, der i hovedtræk er kommet ud i det her, uden at man kan sige, at det er deres egen skyld. Mit spørgsmål tilbage vil altid være, jamen hvad er alternativet? Det er, at landmanden ikke kan være landmand mere. Så har vi nogle mejerier og slagterier, der ikke får de råvarer, de skal have, og så går det udover arbejdspladser. Og det går udover vores eksportindtægter, så det er den mindst ringe løsning," siger Claus E. Petersen, der er ordførende direktør i Den Jyske Sparekasse, til TV2 Finans.

Denne artikel er leveret af FødevareWatchs søstermedie FinansWatch.

Vestjysk Bank nedskriver på landbrug og nedjusterer

Banker klar til at sløjfe landbrugsgæld

Kina og Rusland har sparket benene væk under fødevaresektoren

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier