Lego-landmand mangedobler bundlinjen

Anders Kirk Johansen, der i sidste uge købte endnu et gods ved Vejle for 31,2 mio. kr., har præsenteret regnskab for 2014 i sit selskab A. Kirk A/S. Trods negativ drift udviser selskabet en bundlinje, der er mange gange højere end i 2013.
Foto: Rasmus Baaner/Polfoto
Foto: Rasmus Baaner/Polfoto

Med opkøbet af Agersbøl Gods i Lindved ved Vejle vil Anders Kirk Johansen, der er en af seks arvinger i Lego-dynastiet, forsøge at vende udviklingen i det landbrug, som han siden 2003 har drevet ud af Rohden Gods, der også ligger i nærheden af Vejle.

I det netop offentliggjorte regnskab for Anders Kirk Johansens selskab A. Kirk A/S er bøtten dog allerede vendt, og bundlinjen udviser for 2014 mere end 54 mio. kr. før skat, hvilket er mere end ni gange mere end de 5,8 mio. kr., der stod på slutlinjen året før.

Det er især posten Indtægter af kapitalandele i tilknyttede virksomheder, der dækker over en lang række dattervirksomheder, som udover Rohden Gods også tæller en lang række ejendomsselskaber, som står bag den store fremgang. Fra at have udgjort et tab på godt 33 mio. kr. i 2013, bidrager den post i det aflagte 2014-regnskab med 56,1 mio. kr.

Rohden A/S, som dækker over det 482 hektar store landbrug, som Anders Kirk Johansen købte for 77 mio. kr., og som sidste år blev tilført 189 mio. kr., er endnu ikke kommet med regnskab, men til Børsen kunne Anders Kirk Johansen i sidste uge fortælle, at man i det nye Agersbøl regner med overskud fra første år, og hurtigt herefter er det så planen, at Rohden kommer i plus. Noget der ikke sket på denne side af 2010, hvor tabene forud for 2014-resultatet samlet har udgjort omkring 42 mio. kr.

Om opkøbet, som ifølge Anders Kirk Johansen er sket ud fra et ”rent forretningsmæssigt perspektiv,” udtalte han til avisen:

”Vi vil optimere vores landbrugsdrift. På Agersbøl er der to gode marker, så det er dejligt. Det passer godt ind i vores produktion, idet vi har kapaciteten på maskiner og mandskab, så at tage de ekstra hektar ind, er der en god forretningsmæssig idé i." Godset Agersbøl består af 115 hektar landbrugsjord, som tilføjes Lego-arvingens samlede jordbesiddelse.

Den positive bundlinje i A. Kirk A/S står i kontrast til det negative driftsresultat, som i 2014 var på 1,62 mio. kr., hvilket er mere end dobbelt så meget som det lille minus på 716.000 kr. i 2013. Bruttotabet er siden selskabets stiftelse i 2008 vokset og fra 2013-tabet på 588.000 er det i det seneste regnskabsår vokset til minus 1,62 mio. kr.

A. Kirk A/S hviler stadig på en rigtig stor pengekiste, og ved udgangen af 2014 udviste egenkapitalen stadig massive 1,337 mia. kr. Sidste år udbetalte A. Kirk A/S 25 mio. kr. i udbytte, og i 2014-regnskabet er det foreslået, at der bliver udbetalt 10 mio. kr. i udbytte.

Med i brorens restauranter og bryggeri

Tidligere har A. Kirk A/S været del af broren Morten Kirk Johansens restaurantprojekt i Vejle, som sidste år under navnet The Dining Project drev de tre Vejle-restauranter The Lodge, Remouladen og Baroli.

Disse tre restauranter havde ikke noget særlig godt 2013, og for fjerde år i streg måtte de inkassere et minusresultat, i det forgangne år på 9 mio. kr. Det tvang ejerne til at foretage en kapitalindsprøjtning på 29 mio. kr., hvis selskabet skulle fortsætte med at eksistere. Siden er The Lodge og Baroli blevet lukket, mens Remouladen er rykket ned på Vejle havn.

Investeringsselskabet A. Kirk var også opført som medejer af det konkursbegærede Vejle Bryghus, hvor broren Morten Kirk Johansen også spillede en stor rolle.

Gennem sit personlige selskab Bredallund Holding er Morten Kirk Johansen medejer af bryggeriet, som i maj 2014 måtte dreje nøglen efter endnu et dårligt regnskab.

”Det er en virkelig trist dag for alle os, som er stolte af vores traditionsrige håndværk og unikke bryghus i hjertet af Vejle. Desværre er  vores centrale beliggenhed, også en af de udfordringer, som har gjort det vanskelligt for os at gøre Vejle Bryghus til en økonomisk bæredygtig forretning," sagde Mogens Rasmussen, direktør i Vejle Bryghus til FødevareWatch i forbindelse med konkursbegæringen.

I dag ejer de to brødre hver en mindre del af virksomheden United Beverage, der distribuerer en række drikkevarer herunder øllen St. Michaelsberg, cideren Black Ghost og energidrikken Grazzhopper.

Lego-arving køber nyt gods

Lego-landmand hæver millionbeløb i privat selskab

2014: Stor aktivitet i dansk specialbryg 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også