FødevareWatch

Dansk kæmpelandbrug har ny investering på vej

Det danskejede landbrug Idavang, som har 13 svinefarme i Rusland og Litauen, har ny storinvestering i Rusland i støbeskeen.

Foto: Colourbox

I 1999 gik fire danske landmænd; Jytte Rosenmaj, Ole Bjerremand Hansen, Claus Baltersen og Carsten Lund Thomsen sammen om at købe en farm i Litauen.

Det blev starten på det storstilede landbrugsprojekt Idavang, som med hovedsæde i Gadbjerg i Østjylland ejer 13 svinefarme i Rusland og Litauen.

I det netop afleverede regnskab præsenterer selskabet et overskud på 18,8 mio. euro for 2014, hvilket er det højeste i virksomhedens historie og omsætningen steg med 10 pct. til 115,3 mio. euro. Som resultat af den gode bundlinje udbetaler selskabet 8 mio. euro til aktionærerne.

”Vi kører nu med fuld produktion og en høj effektivitet og høster frugterne af de investeringer i anlæg og organisation, vi har foretaget de senere år. Samtidigt har vi været begunstiget af de høje russiske markedspriser på kød. Egenkapitalen er påvirket af rublens fald, men er dog begrænset af, at en overvejende del af lånene til virksomhedens russiske aktiviteter er placeret i rubler,” forklarer bestyrelsens næstformand, Jytte Rosenmaj, i en pressemeddelelse.

I 2008 etablerede Idavang sig i Rusland. I 2011 vedtog Idavang i samarbejde med International Finance Corporation under Verdensbanken en ekspansionsplan for det russiske marked.

”Det faktum, at vi i syv år har haft produktion både i EU og i Rusland, har gjort, at vi har været bedre stillet overfor den geopolitiske udvikling, som vi alle sammen har været vidne til i de senere år. Markedet for den litauiske produktion har været presset på lige fod med resten af EU, men til gengæld har det russiske marked været særdeles attraktivt og leveret et godt resultat. Det matcher andre svineproducenter i Rusland, som også præsenterer rigtige gode resultater,” fortæller Jytte Rosenmaj.

Samme næstformand siger i dagens udgave af Berlingske, at man er på vej med ny stor investering.

Selskabet forventer i 2015 og 2016 at lave en anlægsinvestering i en ny farm og 5.000 hektar jord til 350 mio. kr. i Skt. Petersborg-regionen. Her vil farmen årligt kunne producere 100.000 slagtesvin, hvilket vil øge Idavangs russiske produktion til 400.000 svin.

Jytte Rosenmaj lægger ikke skjul på, at det er vigtigt, at lokalområdet støtter op om projektet.

”Viceguvernøren, som er ansvarlig for landbrugsudviklingen i Skt. Petersborg-regionen vil gerne være med i processen og kører velvilligt rundt med os for at vise, hvor der er jord til rådighed og støtter op om processen med at få de nødvendige tilladelser,” siger hun til avisen.

Ruslands boykot af svinekød fra EU-lande betyder, at Idavang for tiden tjener gode penge på at producere svin til netop det russiske marked. 

I 2014 havde selskabet en omsætning på 850 mio. kr. og et overskud efter skat på 140 mio. kr. Koncernen udbetaler 8 mio. euro i udbytte til aktionærerne.

Svinefarm går efter ny kapital til vækst

Danske svinebønder tjener kassen i Rusland

Mere fra FødevareWatch

Nye kundeaftaler skal løfte Hørkrams høje vækstmål

Omsætningen i Hørkram Foodservice skal ifølge selskabets målsætning hæves med knap 1 mia. kr i år. Vejen derhen lyder på nye aftaler og mere fart på i et buldrende marked, fortæller adm. direktør Preben Kristensen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier