FødevareWatch

Tobisfiskerne anerkender ikke biologers konklusioner

De danske tobisfiskere har en anden opfattelse af virkeligheden end biologerne og fødevareminister Dan Jørgensen, der mener at tobisbestanden er truet. Fiskerne vil nu tage problemstillingen op på et møde med DTU Aqua.

Foto: Jan Dagø / Ritzau Scanpix

Fødevareminister Dan Jørgensen og biologerne fra DTU Aqua frygter, at tobisbestanden er truet, og at det derfor ikke kan komme på tale at arbejde for en kvoteforhøjelse, hvilket ifølge Danmarks Fiskeriforening PO(DFPO) ellers vil kunne sikre arbejdspladser i de vest- og nordjyske havne.

Ifølge fiskeriorganisationen svarer biologernes konklusioner slet ikke til den virkelighed, som de danske tobisfiskere ser, når de fisker i Nordsøen, og derfor vil man på et møde med DTU Aqua på mandag forsøge at få en gennemgang af de konklusioner, som biologerne har lagt til grund for at afvise fiskernes krav om en øjeblikkelig kvoteforhøjelse.

Den danske tobiskvote er på 330.000 tons i 2015, men den er fordelt på områder, hvor den største andel er i Område 3 (179.000 tons), mens der er afsat 125.000 tons i Område 1 (Doggerbanke). Foreløbig er der ifølge fiskeriorganisationen landet over 50 pct. af kvoten fra Område 1, mens der fra de øvrige områder er landet under 5 pct. - her skønnes fiskeriet efter tobis ikke at være rentabelt. Fiskerierhvervet frygter derfor, at tobisfiskeriet går i stå, når kvoten i Område 1 er opfisket – og det vil ifølge DFPO ske inden for kort tid.

"Befolkningen får det klare indtryk, at bestanden af tobis er truet, hvis vi får en forhøjelse af kvoten på 30 procent. Det er helt ude af proportioner og stemmer slet ikke overens med den virkelighed, som vores fiskere oplever i Område 1," siger Svend-Erik Andersen, formand for DFPO, i en meddelelse.

Dan Jørgensen har tidligere på ugen til TV Midt-Vest udtalt, at ”man risikerer, at der så ikke er noget at fange i fremtiden”, hvis man giver fiskerne den forhøjelse af kvoterne, som de har ønsket, og den udtalelse falder DFPO-formanden for brystet.

"Alt taler for, at der er masser af tobis på Område 1. Der er høje fangstrater, og der bliver fanget tobis på mange fiskepladser i Område 1. Og hvis man i tvivl, kan man jo bare tage en tur ned i havnene for at se, hvor mange fartøjer der ligger og venter på at kunne få losset deres fangst," siger Svend-Erik Andersen.

Han peger også på, at fangstraterne fra dette års fiskeri er på niveau med de år, hvor tobiskvoten har været på det tredobbelte, og at det gør det endnu sværere at forstå de konklusioner, som biologerne har lagt frem i et notat til fødevareminister Dan Jørgensen.

"Vi er som sagt meget tvivlende over for de tal, som vi har set fra DTU Aqua, og jeg ser frem til at komme i detaljer med deres beregninger på det møde, vi skal have mandag. Vi skal vende hver en mulig sten i et forsøg på at sikre, at fiskeriet kan fortsætte længst muligt," siger Svend-Erik Andersen. 

For ikke at ende i en situation med en masse ufisket kvote, har fiskeriet foreslået at øge kvoten i Område 1 med 30 pct. - svarende til 40.000 tons. Det vil ifølge DFPO give fiskerne en førstehåndsnettoværdi på cirka 60 mio. kroner, og for fiskemels- og fiskeoliefabrikkerne svarer det til ekstra eksport til en værdi af cirka 150 mio. kroner.

Fiskere til Dan J.: Hæv vores kvote nu

Fiskere kan tjene stort ekstra millionbeløb

Ny TripleNine-direktør træder til før tid

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier