FødevareWatch

Landbruget: Hjælpepakken er god, men løser ikke alle problemer

En hjælpepakke på 2 mia. kr. er ikke nok til at redde alle de nødlidende landmænd.

Foto: Martin Lehmann

Mandag formiddag offentliggjorde regeringen, at den er nået til enighed med Landbrug & Fødevarer, Finansrådet, Realkreditforeningen og Realkreditrådet om en pakke, der skal hjælpe de mange nødlidende og konkurstruede landmænd.

En del af pakken består af, at der laves en investeringsfond, der skal hedde Dansk LandbrugsKapital, med en kapital på mindst 2 mia. kr. Staten kommer med den halve mia. kr., mens resten af pengene skal komme fra private investorer, eksempelvis pensionsselskaber. Hos landbruget er man glad for hjælpepakken, men den er ikke tilstrækkeligt stor, lyder det.

"Den løser ikke i sig selv alle problemerne. Problemernes omfang er nok lidt større, end at den her pakke kan få landbruget home safe. Der er brug for endnu mere, men det er absolut en meget positiv håndsrækning," siger Klaus Kaiser, der er cheføkonom i Seges (tidl. Videncentret for Landbrug) under interesseorganisationen Landbrug og Fødevarer.

Han er godt tilfreds med, at hjælpepakken tager fat i alle de tre hovedproblemer, som landbruget kæmper med i øjeblikket. De tre problemer er manglende indtjening, stor gæld og udfordringer med ejerskifte.

I regeringens pakke skal rekonstruktion for nødlidende landbrug gøres lettere. Det bliver bl.a. muligt, fordi en del af aftalen går på, at Finanstilsynet vil slække på reglerne for nedskrivninger for landbrugsbedrifter. Derudover skal det nye investeringsselskab, Dansk Landbrugskapital, kunne skyde egenkapital ind i landbrugsselskaber, udviklingsprojekter eller opkøbe hele landbrugsbedrifter eller f.eks. jord og andre produktionsaktiver og så forpagte det ud efter en rekonstruktion. På et senere tidspunkt kan landmændene så købe det tilbage på markedsvilkår.

Når Dansk Landbrugskapital midlertidig kan købe et landbrug, betyder det, at det bliver langt nemmere for landmændene at overdrage gården til næste generation. Nu skal næste generation nemlig ikke længere låne enorme beløb for at kunne overtage en gård fra dag ét. De kan derimod starte med at forpagte gården.

Skal de tre hovedproblemer i landbruget helt til livs, skal der dog flere penge til end de 2 mia. kr., mener Klaus Kaiser. Men hvor mange penge, det kræver at løse alle problemerne i landbruget, tør han ikke spå om.

Seges har tidligere beregnet for Finans, at 1.686 danske heltidslandbrug har så dårlig en økonomi, at de er truet af konkurs. De landbrug har til sammen en gæld på 52 mia. kr.

Sass' landbrugspakke: "Vi tør ikke sætte tal på, men målet er selvfølgelig at få dem alle raget ud"

Ny hjælpepakke til gældstynget landbrug i hus

Bornholmsk vækstplan satser på gourmet og fisk

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier