Danske slagterier er vilde med EU-oplagring

Danske slagterier er blandt de absolut mest aktive i Europa, når det kommer til at søge om støtte til oplagring af svinekød. Samlet står de bag en femtedel af det kød, som der er søgt støtte til at oplagre.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

De danske slagterier har tegnet sig for mere end 13.000 tons, hvilket er en femtedel af ca. 60.000 tons, som slagterier i EU-landene har søgt støtte til oplagring af, viser den seneste opgørelse fra EU-Kommissionen.

Danmark er sammen med Spanien dermed et af de lande, som bruger ordningen flittigst. De danske ansøgninger løber op i et samlet støttebeløb på knap 25 mio. kr., oplyser NaturErhvervstyrelsen, som administrer ordningen.

Rusland afbryder kødimport fra to sydamerikanske lande

Med tilskuddet får slagterierne tilskud til de udgifter, som er forbundet med oplagring af svinekødet i autoriserede frysehuse. Formålet er at trække svinekød ud af markedet, så svinepriserne kan stabilere sig ovenpå nogle af de mange problemer, der er opstået i kølvandet på det russiske importstop, som blev indført i sommer.

Ifølge NaturErhvervstyrelsen ydes der støtte til oplagring af halve slagtekroppe og forskellige udskæringer også udbenet såsom skinker, bove, forender, kamme og brystflæsk.

Analytikere: Mælkepriserne vil stige

Støttesatserne er faste beløb for de tre oplagrings-perioder på 90, 120 eller 150 dage. For eksempel er satsen for skinker på ca. 1,90 kr. pr. kg ved 90 dage og knap 2,1 kr. pr. kg ved 150 dage.

Der blev åbnet for ansøgninger 9. marts og 17. marts 2015 var første dag, hvor slagterierne kunne starte oplagringen. Fra start var der stor dansk interesse for muligheden for at få støtte, og da ordningens trådte i kraft, havde NaturErhvervstyrelsen modtaget 42 ansøgninger om oplagring af i alt knap 6000 tons svinekød. Det svarede til et støttebeløb på over 11 millioner kroner.

Slagterier kan fortsat søge tilskuddet, og det ligger endnu ikke fast fra Kommissionen, hvornår ordningen bliver lukket. Kommissionen har dog oplyst, at ordningen formentlig bliver lukket igen, når markedssituationen har forbedret sig.

Minister: Nye markeder kan hjælpe kriseramte slagterier

Nu kommer EU's støttepakke til de danske svinebønder 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også