FødevareWatch

Medarbejdere blev fyret for Facebook-kommentar - får nu erstatning

Fagforening advarer medlemmer om, at det også kan få konsekvenser at skrive om en virksomhed i en lukket gruppe på sociale medier.

To tidligere medarbejdere på en virksomhed i Sønderjylland får erstatning. Selskabet opsagde dem, efter at de to under en strejke havde udtrykt sig i en lukket gruppe på Facebook.

Sagen blev indledt i maj 2014, da medarbejdere hos brødproducenten Kohberg var med i en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse. 

Fødevareforbundet NNF gennemgår sagen i et nyhedsbrev og oplyser, at de ansatte i forbindelse med strejken oprettede en gruppe på Facebook for at diskutere udviklingen. 

Medarbejderne genoptog arbejdet igen efter tre dages strejke. En uge efter blev to medarbejdere opsagt og fritstillet. Ifølge NNF som konsekvens af deres kommentarer i Facebook-gruppen. Virksomheden mente angiveligt, at de to havde fremsat trusler mod andre kolleger og været illoyale overfor virksomheden.

NNF rejste straks sagen i Afskedigelsesnævnet med argumentet, at de to ikke havde truet kolleger - eller udvist adfærd som kunne føre til fyring.

Afskedigelsesnævnet har nu pålagt Kohberg at betale 100.000 kr. til hver af de to medarbejdere som erstatning.

Tænk før du taler på Facebook

Ifølge NNF lyder afgørelsen, at de to medarbejdere ikke fremsatte fysiske trusler mod kolleger, der ikke var med i arbejdsnedlæggelsen, og at udtalelserne ikke var grove nok til en afskedigelse.

Kohberg-ledelsen skriver i en mail til NNF’s fagblad Substans, at den er forundret over sagens udfald, som dog tages til efterretning.

Hos NNF konkluderer faglig sagsbehandler Jan Toft trods udfaldet, at medarbejdere altid skal overveje, hvad de skriver på Facebook eller andre sociale medier. Også selv om det sker i en lukket gruppe.

"I den konkrete sag var det helt urimeligt at fyre de to, og nævnet er nået frem til samme afgørelse. Den kunne have været løst med måske en samtale eller en advarsel. Men alle ansatte skal alligevel huske at tænke sig rigtig godt om, når der i en ophidset situation skrives noget. Ledelsen er jo i sin ret til at gribe ind, også selvom kolleger kun diskuterer i en gruppe på Facebook," siger Jan Toft.

Anklage om tysk lønfusk hos Danish Crown

Tillidsmand: Danish Crown truer utilfredse ansatte

Fødevarearbejdere bliver truet med fyreseddel

Fagforbund har hørt fra en 'håndfuld' whistleblowere

Mere fra FødevareWatch

Overblik: Her er partiernes erhvervspolitik

VALG 2022: Manglende arbejdskraft og selskabsskattelettelser vil stå højt på den erhvervspolitiske dagsorden under det kommende folketingsvalg, mener politisk redaktør. Trods udfordringer får erhvervslivet dog næppe megen opmærksomhed under valgkampen. Få overblikket over partiernes erhvervspolitiske ønsker her.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier