Nu kommer EU's støttepakke til de danske svinebønder

Svinebønder, der er ramt af de russiske importforbud, kan fra mandag få støtte fra EU, efter at oplagringsordningen er faldet endeligt på plads.
Foto: Ilan Brender/Polfoto/Arkiv
Foto: Ilan Brender/Polfoto/Arkiv
AF RITZAU FINANS

Det lysner for pressede europæiske svinebønder, der har været ramt af et importforbud fra Rusland. Fra mandag 9. marts kan de nemlig få støtte fra EU til at oplagre svinekød. Det annoncerer EU-Kommissionen fredag.

I slutningen af februar fortalte fødevareminister Dan Jørgensen (S), at kommissionen var klar til at yde den ekstraordinære støtte til privat oplagring af svinekød efter importforbuddet. Men nu har kommissionen også formelt vedtaget det.

Det kommer til at betyde, at EU vil betale en del af de omkostninger, der er ved at oplagre svinekød i tre til fem måneder.

Det kan få en positiv effekt på markedet ifølge kommissionen. Når udbuddet midlertidigt bliver mindre, kan det nemlig hjælpe med at mindske presset på svinekødsmarkedet og få priserne til at stige.

Landbrugskommissær Phil Hogan har ellers tidligere været tøvende overfor at indføre støtte på grund af den positive udvikling på svinemarkedet og stigende priser.

Men i februar sagde han til nyhedsbureauet Reuters, at grisesektoren havde brug for støtte, samt at han havde forslået støtte til privat oplagring.

"Producenter har stået over for særligt svære problemer forårsaget af Ruslands uberettigede importforbud," sagde kommissæren dengang til Reuters.

Danske svinebønder og slagterier har været presset, siden Rusland i februar sidste år besvarede enkelte fund af svinepest i Polen, Litauen og Letland med et generelt forbud mod import af svinekød fra Europa.

Eksport af svinekød til Rusland udgjorde omkring 2,1 milliarder kroner i 2013 ud af en samlet fødevareeksport på 4,3 milliarder kroner.

EU hjælper pressede svinebønder

Danish Crown: Støtte til svinebønder er meget positivt

EU’s landbrugspolitik i modvind

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Foto: Lars Skaaning

Fortsat umuligt at spore Skares gamle kød

For abonnenter

Foto: Finn Frandsen

Bagerkæder sænker priserne