FødevareWatch

EU hjælper pressede svinebønder

EU vil støtte en oplagringsordning til svinekød, så slagterier kan oplagre det kød, som Rusland skulle have haft. Landbrug & Fødevarer er glade, mens Danske Svineproducenter frygter, at hjælpen er kommet for sent.

Foto: /ritzau/Line Ørnes Søndergaard

Siden februar sidste år har svineproducenter ikke kunnet eksportere svinekød til det russiske marked. Det har skabt pladsmangel til opbevaring af det overskydende kød, men nu kommer EU til undsætning.

De er klar til at indføre en oplagringsmodel, hvor slagterierne kan lagre deres kød i en kortere periode. Det meddeler fødevareminister, Dan Jørgensen, i en pressemeddelelse.

"Svinekødspriserne er faldet med 20 pct. siden i sommer, og det har presset de danske svineproducenter til det yderste. Derfor er jeg meget glad for, at EU’s landbrugskommissær har lyttet til vores argumenter, og nu er parat til, at give dansk landbrug en håndsrækning i en svær situation. Det har vi arbejdet hårdt på fra dansk side siden efteråret," siger Dan Jørgensen og fortsætter:

 "Landbruget har haft et stærkt ønske om en oplagringsordning, og i den nuværende situation, synes jeg også, at det er det mest fornuftige vi kan gøre. Skal vi ud af den nuværende krise, skal priserne op samtidig med, at vi naturligvis fortsætter vores arbejde med at finde alternative markeder til det russiske," siger fødevareministeren.

I 2013 lå den danske svinekødseksport til Rusland på ca. 2,1 milliarder kroner.

Tilbage i 2013 havde Danmark en fødevareeksport til Rusland på ca. 4,3 mia. kr., hvoraf svinekød udgjorde ca. 2,1 mia. kr. Siden februar 2014 har det ikke været muligt for danske producenter at eksportere svinekød til Rusland.

EU-Kommissionen har allerede i efteråret 2014 iværksat lignende støtteordninger for mælkesektoren samt frugt- og grønt sektoren.

I Landbrug & Fødevarer tager man positivt imod det, man kalder en håndsrækning til de kriseramte europæiske svineproducenter.

"Det vil få stor betydning for både slagterier og svineproducenter, at der nu kan trækkes svinekød ud af markedet i en periode, så vi forhåbentligt kan få stabiliseret priserne på svinekød efter dramatiske prisfald på 25 pct. siden i sommers. Den russiske boykot af europæiske fødevarer har kostet de danske svineproducenter et tab på hele fire mia. kr. alene i 2014. Nu er der håb om, at priserne kan stige, mens der arbejdes intenst for at få åbnet nye markeder for dansk svinekød," siger adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, Karen Hækkerup.

I organisationen Danske Svineproducenter frygter man, at den planlagte oplagringsordning er kommet i stand for sent.

"Det kommer ikke til at redde alle. Der er masser af svinebønder, der er nødlidende, og nogle af dem kunne måske godt have været hjulpet tidligere," siger Hans Aarrestrup, adm. direktør i Danske Svineproducenter til Børsen mandag.

Han frygter også, at man med initiativet blot udskyder problemet til senere, og at det tiloversblevne kød vil presse priserne hårdt igen, når det en gang igen bliver lagt ind i markedet.

Danish Crown: Støtte til svinebønder er meget positivt

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier