FødevareWatch

Cheføkonom: 2014 har været hård ved erhvervet

Den danske eksport af fødevarer faldt med markant i fjerde kvartal af 2014. Rusland og faldende kinesisk efterspørgsel sætter sine spor, mener Landbrug & Fødevarers cheføkonom.

Foto: Colourbox

”2014 er et år, som de danske fødevareproducenter bestemt ikke vil tænke tilbage på med glæde.”

Sådan lyder vurderingen fra Landbrug & Fødevarers cheføkonom, Thomas Søby, når han skal gøre status over de forgangne 12 måneder.

Desværre blev 2014 ikke året, hvor den danske eksport en gang for alle brød ud af finanskrisens skygge"

Thomas Søby, cheføkonom, L&F
Han mener, at året især vil blive husket for det russiske importstop, der med et slag afskar danske landmænd fra det lukrative marked.

”Desværre blev 2014 ikke året, hvor den danske eksport en gang for alle brød ud af finanskrisens skygge,” siger Thomas Søby og peger på, at den faldende kinesiske efterspørgsel på mælk også har sat spor.

Den dystre konklusion sker på baggrund af de seneste tal, der viser, at den danske eksport af fødevarer faldt med 6,5 pct. fra november til december. Samtidig faldt eksporten i fjerde kvartal af 2014 med 3,0 pct. i forhold til samme periode året før.

Thomas Søby mener dog, at der er grund til en forsigtig optimisme, hvis man kigger i krystalkuglen for 2015.

”En cocktail af lave renter og lave oliepriser, kombineret med en stærk dollar, er til gavn for de danske eksportmuligheder. Samtidig er det afgørende, at politikerne fortsætter arbejdet med at skabe bedre produktionsvilkår herhjemme,” siger han.

Økonom: Lad de gældsramte landbrug dø

Her er tre forslag, der kan redde landbruget

1.700 landmænd nærmer sig afslutningen

”Vi ser nu effekten af den russiske bjørns vrede”

Mere fra FødevareWatch

Overblik: Her er partiernes erhvervspolitik

VALG 2022: Manglende arbejdskraft og selskabsskattelettelser vil stå højt på den erhvervspolitiske dagsorden under det kommende folketingsvalg, mener politisk redaktør. Trods udfordringer får erhvervslivet dog næppe megen opmærksomhed under valgkampen. Få overblikket over partiernes erhvervspolitiske ønsker her.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier