Eksportvækst risikerer at knække

I de seneste år har det været en god forretning at producere smågrise til salg på eksportmarkedet. Ruslandskrisen er nu på vej til at knække den kurve, der siden 2000 kun har peget opad.
Foto: /ritzau/Line Ørnes Søndergaard
Foto: /ritzau/Line Ørnes Søndergaard

Danske landmænd sender i år omkring 10,8 mio. smågrise til videre slagtesvinsproduktion i udlandet. Det er godt en million mere end sidste år, og det er markant mere end de 1,4 millioner smågrise på 30 kg. som i 2000 blev eksporteret.

Det skriver Børsen.

Forretningen i at fremstille smågrise til eksport har i en årrække været bedre end at fremstille hele slagtesvin i Danmark, men nu hiver Ruslandskrisen også tæppet væk under denne del af fødevareindustrien, og med prisfald fra 500 kr. per svin til 300 kr. per svin vil det være årsagen til lukkede produktioner.

"Ingen tvivl om, at vi vil se nogle af de danske smågriseproducenter stoppe. Situationen er vanskelig. Men der er i dag gang i en produktion, så der er smågrise, som skal afsættes. Og jeg tror ikke, at mange i Danmark pludselig vil begynde at lave flere slagtesvin. I en periode er investeringerne herhjemme sket i smågriseproduktionen og ikke i slagtesvineproduktionen, så der kan ikke pludselig ske permanent forøgelse i slagtesvinestaldene," siger markedsanalytiker Karsten Flemin, L&F til avisen.

Rekordeksport af levende grise presser danske slagterier

Russisk boykot knuser landmændenes gyldne drømme

Nye EU-tal afslører blødende svineeksport

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også