Fødevarestyrelsen iværksætter plan mod fugleinfluenza

Risikoen for fugleinfluenza får Fødevarestyrelsen til at hæve sin trusselsvurdering fra lav til middel. Styrelsen udvider samtidig sin kontrol.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
AF RITZAU & FØDEVAREWATCH

Efter fundene af fugleinfluenza i England, Holland og Tyskland hæver Fødevarestyrelsen sin trusselsvurdering fra lav til middel. Det oplyser styrelsen mandag aften.

For at mindske smittefaren indføres der samtidig obligatorisk kontrol af de lastbiler og fjerkræskasser, som fjerkræ transporteres i.

"Vi iværksætter en række aktiviteter for at forhindre, at fugleinfluenza kan komme ind i fjerkræproduktionen i Danmark. For det første følger vi op på import af fjerkræ og fjerkræprodukter fra de tre lande for at få dem identificeret og sporet," siger veterinær beredskabschef i Fødevarestyrelsen Sten Mortensen til Berlingske Nyhedsbureau og fortsætter:

"For det andet iværksætter vi fra tirsdag morgen en udvidet kontrol af fjerkrætransporter og transportkasser, som kommer retur til Danmark, når der er blevet eksporteret fjerkræ. Det sker for at mindske smittespredning," siger han.

Trækfugle kan smitte besætninger

I en pressemeddelelse advarer Fødevarestyrelsen om, at trækfugle kan flytte smitten til Danmark, og fugleavlere - hvad end de er fjerkræsavlere eller hobbyavlere - skal være ekstra opmærksomme på, om deres besætninger er ramt af smitten.

Typiske symptomer på fugleinfluenza hos fjerkræ er dødelighed, fald i æglægning, fald i foder- og vandindtag, luftvejsproblemer, øjenbetændelse og diarré.

De seneste fund af fugleinfluenza i England, Holland og Tyskland, der bekymrer fødevaremyndighederne i Danmark, har været højpatogene Højpatogene sygdomme, der er meget sygdomsfremkaldende, kan have en dødelighed hos fugle på op til 100 procent, oplyser Fødevarestyrelsen.

Fugleinfluenza smitter ifølge Fødevarestyrelsen normalt ikke mennesker, med mindre de har været i tæt kontakt med fuglene.

Fugleinfluenza fundet i Storbritannien

EU klar med hastetiltag mod smitsom fugleinfluenza

Danpo tilfreds med stilstand

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Foto: Lars Skaaning

Fortsat umuligt at spore Skares gamle kød

For abonnenter

Foto: Finn Frandsen

Bagerkæder sænker priserne