Ministre kræver krisehjælp til landbruget

Hvem skal betale milliardregningen for Ruslands boykot af EU-fødevarer? Slagsmålet begynder for alvor i dag, og EU's landbrugskommissær er omringet af mindst 19 ministre, der kræver krisestøtte.
Foto: Ilan Brender/Polfoto/Arkiv
Foto: Ilan Brender/Polfoto/Arkiv
AF LARS ATTRUP

Skal Europas landmænd betale regningen for den politiske krise mellem EU og Rusland? Det har set sådan ud, siden EU-Kommissionen for to uger siden afviste at overføre flere penge til krisebudgettet, som allerede er stort set brugt for hele 2015.

Det er imidlertid tvivlsomt, om EU-Kommissionen kan forsvare den position mod det voldsomme politiske pres, som er opstået de seneste dage. Et bredt flertal i EU-Parlamentet kræver, at de kriseramte landmænd skal hjælpes, og samme krav lyder nu fra 19 EU-lande, som i dag sender deres landbrugsministre til rådsmøde i Bruxelles.

Fra både EU-Parlamentet og landbrugsministrene lyder skarp kritik af, at EU-Kommissionen for få uger siden besluttede at overføre flere milliarder kroner fra landbrugsbudgettet til kampen mod sygdommen ebola. Pengene skal blive på landbrugsbudgettet og overføres til krisereserverne, så der er penge til at hjælpe de boykot-ramte landmænd, lyder kravet fra politikerne.

"Vi skal alle betale vores regninger, og vi skal alle bidrage til kampen mod ebola. Men det er ikke rimeligt, hvis det kun er landmændene, der skal betale regningen," mener Jens Rohde (V), medlem af EU-Parlamentet og landbrugskoordinator for den liberale gruppe i parlamentet.

EU afviser dansk appel om krisehjælp

”Vi ser nu effekten af den russiske bjørns vrede”

Flertal i parlamentet bakker op

De fire største politiske grupper i parlamentet påpeger i en fælles erklæring, at "den aktuelle krise i landbruget er udløst af udenrigspolitiske beslutninger og ikke af markedsmæssige forhold. EU's sanktioner mod Rusland resulterede i et russisk forbud mod import af fødevarer fra EU. Dette importforbud rammer mange landmænd i EU hårdt," hedder det i erklæringen fra EU-Parlamentet. Flertallet i parlamentet opfordrer EU-Kommissionen til at være solidarisk med de hårdt ramte landmænd og overføre flere penge til krisereserverne.

Det politiske pres fra EU-Parlamentet understøttes nu af en fælles erklæring fra 19 EU-landes landbrugsministre. I erklæringen - som refereres i det Bruxelles-baserede fagtidsskrift AgraFacts - fastslår ministrene, at penge fra landbrugsbudgettet ikke skal anvendes til andre formål (kampen mod ebola). Pengene skal blive på landbrugsbudgettet, så der er midler til at reagere, hvis den aktuelle økonomiske krise i landbruget forværres, lyder kravet fra ministrene.

Foreløbig har EU-Kommissionen indført krisestøtte til visse mejeriprodukter samt frugt og grønt, som er ramt af voldsomme prisfald efter Ruslands boykot. Også svinekødssektoren er særdeles hårdt ramt, og de danske svineproducenter ventes i år at tabe 4 mia. kr. som følge af Ruslands boykot.

Den danske regering har derfor opfordret EU-Kommissionen til at indføre støtte til privat oplagring af svinekød. Det har EU-Kommissionen foreløbig afvist, men den beslutning kan blive ændret, hvis det politiske pres bliver tilstrækkeligt stort på ministerrådsmødet, som finder sted mandag og tirsdag.

Landmænd hænger på boykot-regningen - EU's krisekasse er tom

Fødevareindustrien mister omsætning

Regeringen vil give svinebønder krisestøtte

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også