FødevareWatch

Landmænd overvåger ukrudt med app og satellit

En ny app-opfindelse fra århusianske studerende kan spare både tid og penge for landmænd.

Foto: Novozymes/ PR

En app, der via satellitbilleder hjælper landmænd med at overvåge deres afgrøder, er sidste nye våben mod ukrudt og sygdomme i afgrøderne.

Fire studerende fra Computer Science ved Aarhus Universitet har netop vundet en stor app-konkurrence, Space App Camp, som Det Europæiske Rumagentur står bag.

Deres opfindelse, FieldSense, kan spare noget af al den tid, landmænd bruger på at overvåge afgrøder og på at sprøjte forebyggende.

Det Europæiske Rumagentur er i gang med sit mest ambitiøse jordovervågningsprogram nogensinde. I løbet af de næste år sendes 14 satellitter i omløb om jorden.

App-konkurrencen skal bidrage til, at de mange data bruges til at forbedre miljøet. Det gælder lige fra at overvåge oliespild fra skibe, og til hvordan klimaændringer påvirker os.

"Landmænd bruger rigtig meget tid på at tilse marker for at sikre, at afgrøderne har det godt. Det er en krævende proces i Danmark, fordi mange ejer flere gårde og har mange marker, der ligger langt fra hinanden," siger en af de studerende, Brian Frølund.

Landmænd bruger jævnligt sprøjtemidler forebyggende, hvilket belaster både miljøet og deres egen økonomi. De studerende ville derfor gerne lave en app, der giver landmændene mere konkret information om, hvor meget de skal sprøjte.

Via satellitbilleder og infrarødt lys kan man fortælle, om planterne bliver syge, allerede inden landmændene selv kan se det.

"Det har været brugt siden 1970erne - blandt andet til vurdere regnskovens helbred. Men med Sentinel-2 satellitten, som sendes op i april 2015, får billederne desuden en så god opløsning, at man kan vurdere, om en plante har det godt eller ej,"siger Brian Frølund.

Han er sammen med de tre andre i gang med at lave en prototype, som skal præsenteres for investorer. Målet er at lancere app'en næste år.

 

Mere fra FødevareWatch

Kædedirektør kan ikke afvise flere butikslukninger

Fire Daglibrugsen-butikker må dreje nøglen om som følge underskud. Det sidste dødsstød blev de stigende energiudgifter, og kædedirektør kan ikke afvise, at de med tiden også kan få konsekvenser for andre butikker.

Royal Unibrew indgår i samarbejde med Too Good To Go og Q8

Et samarbejde med madspilds-appen Too Good To Go og tankstationen Q8 skal sikre, at en række af Royal Unibrews drikkevarer ikke går til spilde. I én enkelt dag bliver det således muligt at afhente overskydende drikkevarer på en række tankstationer.

EU-indgreb vil potentielt kun udløse få milliarder til energistøtte

Fredag har EU’s medlemslande blåstemplet at kunne sende beskatningen fra bæredygtig energi tilbage til bl.a. energipressede fødevarevirksomheder. Nye beregninger peger dog på, at potentialet er yderst begrænset. Denne form for ”symbolpolitik” noget af det allerværste, der kan ske for virksomhederne, advarer Dansk Erhverv.

Læs også

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier