FødevareWatch

Danske dambrug får grønt miljømærke

Fire danske ørreddambrug har som de første i verden fået ASC-mærket. Bæredygtighed er en konkurrence fordel, mener direktør for Dansk Akvakultur.

Foto: Jesper Dall

Fire danske ørreddambrug har som de første i verden opnået det globalt anerkendte miljømærke ASC, som garanterer, at fiskene er produceret på en miljørigtig og ansvarlig måde.

Milømærket ASC er sat i verden for at guide forbrugeren mod bæredygtig fiskeproduktion. Mindre vandforurening, begrænsning af kemikalier og fokus på arbejdsmiljø og lokalsamfund er blandt de værdier der sættes fokus på, når der skal uddeles ASC-certifikater.

De fire midtjyske opdrættere Christiansminde, Ejstrupholm, Nørre Virum og Abild Dambrug er de første ørreddambrug i verden, der har fået ASC-certificeringen, og det glæder brancheorganisationen Dansk Akvakultur, som mener, at de danske producenter har givet sig selv et forspring på markedet.

I dag er det ikke længere nok, at fisk smager godt. Forbrugerne ønsker også et ansvarligt produkt"

Brian Thomsen, direktør, Dansk Akvakultur
"I dag er det ikke længere nok, at fisk smager godt. Forbrugerne ønsker også et ansvarligt produkt. Her har vi et forspring i Danmark, fordi vi er vant til strenge miljø- og opdrætskrav. Med ASC-mærket har vi et redskab til at dokumentere bæredygtigheden i vores produktionsmetoder. Og det faktum, at vi som branche kan tilbyde de første ASC-certificerede ørreder i verden giver os et betydeligt forspring på det globale fødevaremarked," siger direktør i Dansk Akvakultur, Brian Thomsen.

At blive ASC-certificeret har krævet en stor indsats fra de fire ørreddambrug. Rudi Stougaard, der er fiskemester på Ejstrupholm Dambrug, er dog ikke i tvivl om, at det er indsatsen værd, da efterspørgslen på bæredygtige produkter er stigende.

"Vi er meget stolte af, at det er lykkedes at blive ASC-certificeret. Vi kan mærke, at kunderne efterspørger ansvarlige produkter, og det har vi nu papir på, at vi kan levere. Vi har gennemtjekket hele vores produktion og for at opnå ASC-mærket har vi optimeret dambruget på adskillige punkter," forklarer han.

De første ASC-mærkede laks kom i handlen i sidste uge.

Velfærdslaks lander i køledisken

Dansk akvakultur sælger grøn fisketeknologi til udlandet

"Lakse-iværksættere" strutter af optimisme

Mere fra FødevareWatch

Chokoladekoncern undskylder til Kina

Chokoladekoncernen Mars har været ude med en officiel undskyld til Kina, hvor den bl.a. understreger, at Mars ”respekterer Kinas nationale suverænitet”. Det sker, efter koncernen har refereret til Taiwan i en reklamekampagne.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier