Fiskere frygter for økonomien efter udsmids-forbud

Et EU-forbud mod at smide spisefisk tilbage i havet kan ramme de danske fiskere, som har sat flere forsøg i gang for at ruste sig til den nye virkelighed.
Foto: Thomas Larsen/POLFOTO/arkiv
Foto: Thomas Larsen/POLFOTO/arkiv
AF REDAKTIONEN

Snart er det slut med at smide spisefisk tilbage i havet. Danske fiskere frygter, at deres økonomi falder fra hinanden. Derfor sætter de her i september gang i flere forsøg, der skal ruste fiskerne til den nye virkelighed uden udsmid.

"Det gælder simpelthen om at sikre, at fiskerne overhovedet kan få økonomi i fiskeriet fremover," siger Kenn Skau Fischer, der er chefkonsulent i Danmarks Fiskeriforening Producent Organisation til DR Midt & Vest.

Forbuddet betyder en helt anden hverdag på havet.

"Reglerne kræver, at fiskerne sorterer og opbevarer fisken på nye møder ombord på fartøjerne, og de skal også håndteres anderledes i havnene. Så der er udfordringer nok ved discardforbuddet," siger han.

Det er EU, der har besluttet forbuddet mod discard eller på dansk: udsmid af fisk. Det indføres i industrifiskeriet til næste år og i konsumfiskeriet, altså fiskeriet efter spisefisk, i 2016.

Og det er bestemt ikke for tidligt at forberede sig, selvom der altså er mere end et år til, det er slut med at smide spisefisk i havet, siger Kenn Skau Fischer fra fiskeriforeningen.

I denne måned starter fiskerne sammen med forskere på DTU Aqua en række forsøgsfiskerier, som skal finde nye metoder til at undgå undermålere i fangsten.

"Selvom fiskerne fremover skal tage de små fisk med i havn, så må de ikke sælges til menneskeføde," siger Kenn Skau Fischer til DR Midt & Vest.

Forsøgsfiskerierne går blandt andet ud på at finde nye metoder til at begrænse fangsten af undermålere, som ikke må sælges. De to første fartøjer starter forsøgsfiskeriet i Skagerrak i midten af september.

EU: Flere fisk i danske farvande

EU-kommissær klar til at støtte fiskerisektoren

EU fjerner silde-sanktioner mod Færøerne

EU skærer i danske fiskekvoter

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også