Fiskere frygter for økonomien efter udsmids-forbud

Snart er det slut med at smide spisefisk tilbage i havet. Danske fiskere frygter, at deres økonomi falder fra hinanden. Derfor sætter de her i september gang i flere forsøg, der skal ruste fiskerne til den nye virkelighed uden udsmid.
"Det gælder simpelthen om at sikre, at fiskerne overhovedet kan få økonomi i fiskeriet fremover," siger Kenn Skau Fischer, der er chefkonsulent i Danmarks Fiskeriforening Producent Organisation til DR Midt & Vest.
Forbuddet betyder en helt anden hverdag på havet.
"Reglerne kræver, at fiskerne sorterer og opbevarer fisken på nye møder ombord på fartøjerne, og de skal også håndteres anderledes i havnene. Så der er udfordringer nok ved discardforbuddet," siger han.
Det er EU, der har besluttet forbuddet mod discard eller på dansk: udsmid af fisk. Det indføres i industrifiskeriet til næste år og i konsumfiskeriet, altså fiskeriet efter spisefisk, i 2016.
Og det er bestemt ikke for tidligt at forberede sig, selvom der altså er mere end et år til, det er slut med at smide spisefisk i havet, siger Kenn Skau Fischer fra fiskeriforeningen.
I denne måned starter fiskerne sammen med forskere på DTU Aqua en række forsøgsfiskerier, som skal finde nye metoder til at undgå undermålere i fangsten.
"Selvom fiskerne fremover skal tage de små fisk med i havn, så må de ikke sælges til menneskeføde," siger Kenn Skau Fischer til DR Midt & Vest.
Forsøgsfiskerierne går blandt andet ud på at finde nye metoder til at begrænse fangsten af undermålere, som ikke må sælges. De to første fartøjer starter forsøgsfiskeriet i Skagerrak i midten af september.
EU: Flere fisk i danske farvande
EU-kommissær klar til at støtte fiskerisektoren