FødevareWatch

Fiskere frygter for økonomien efter udsmids-forbud

Et EU-forbud mod at smide spisefisk tilbage i havet kan ramme de danske fiskere, som har sat flere forsøg i gang for at ruste sig til den nye virkelighed.

Foto: Thomas Larsen/POLFOTO/arkiv

Snart er det slut med at smide spisefisk tilbage i havet. Danske fiskere frygter, at deres økonomi falder fra hinanden. Derfor sætter de her i september gang i flere forsøg, der skal ruste fiskerne til den nye virkelighed uden udsmid.

"Det gælder simpelthen om at sikre, at fiskerne overhovedet kan få økonomi i fiskeriet fremover," siger Kenn Skau Fischer, der er chefkonsulent i Danmarks Fiskeriforening Producent Organisation til DR Midt & Vest.

Forbuddet betyder en helt anden hverdag på havet.

"Reglerne kræver, at fiskerne sorterer og opbevarer fisken på nye møder ombord på fartøjerne, og de skal også håndteres anderledes i havnene. Så der er udfordringer nok ved discardforbuddet," siger han.

Det er EU, der har besluttet forbuddet mod discard eller på dansk: udsmid af fisk. Det indføres i industrifiskeriet til næste år og i konsumfiskeriet, altså fiskeriet efter spisefisk, i 2016.

Og det er bestemt ikke for tidligt at forberede sig, selvom der altså er mere end et år til, det er slut med at smide spisefisk i havet, siger Kenn Skau Fischer fra fiskeriforeningen.

I denne måned starter fiskerne sammen med forskere på DTU Aqua en række forsøgsfiskerier, som skal finde nye metoder til at undgå undermålere i fangsten.

"Selvom fiskerne fremover skal tage de små fisk med i havn, så må de ikke sælges til menneskeføde," siger Kenn Skau Fischer til DR Midt & Vest.

Forsøgsfiskerierne går blandt andet ud på at finde nye metoder til at begrænse fangsten af undermålere, som ikke må sælges. De to første fartøjer starter forsøgsfiskeriet i Skagerrak i midten af september.

EU: Flere fisk i danske farvande

EU-kommissær klar til at støtte fiskerisektoren

EU fjerner silde-sanktioner mod Færøerne

EU skærer i danske fiskekvoter

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier