FødevareWatch

Eksperter: Intet farligt ved dansk svinekød

Fødevareeksperter frikender i dag dansk svinekød. Der er ingen indikationer på, at der skulle være risiko forbundet med at spise kødet på grund af MRSA, lyder det, efter norsk dagligvarekæde overvejer boykot.

Onsdag gik historien sin gang i medierne om, at Norgesgruppen, som bl.a. ejer butikskæderne Spar og Kiwi Minipris overvejer at droppe dansk svinekød som følge af bekymring om MRSA-udbredelsen, og hvad den kan have af konsekvenser for mennesker.

Norsk dagligvarekæde overvejer at boykotte dansk svinekød

Torsdag fortæller flere fødevareeksperter imidlertid til Berlingske, at situationen ikke vil forandre sig af at boykotte dansk svinekød.

Få FødevareWatchs nyhedsbrev gratis to gange dagligt

”Det er altså noget pjat, for at sige det på godt dansk. Når man kigger på de tilfælde, vi har haft her i Danmark, er det patienter, der har haft kontakt til dyrene, altså landmænd, dyrlæger eller andre professionelle, der er kommet i staldene, eller deres familier. Så det er direkte kontakt med svin, der bærer bakterien, der er en risikofaktor,” siger Kåre Mølbach, overlæge med speciale i blandt andet fødevaresygdomme samt afdelingschef i Statens Serum Instituts epidemiologiske afdeling til avisen.

Også veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen Per Henriksen stiller sig uforstående overfor den norske overvejelse af boykot.

”Jeg kan forstå, at der er en norsk professor, der har udtalt, at der kan være en risiko ved at spise kød fra danske svin, men jeg må sige, at vi ikke har nogen informationer, der indikerer, at der skulle være en risiko ved at spise dansk svinekød, eller svinekød i det hele taget, på grund af MRSA,” siger han til Berlingske.

Onsdag var også formand i Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, på banen i medierne, hvor han udtrykte ærgrelse over, at sagen er kommet hertil.

"Der er intet fagligt belæg for de påstande. Der er en tendens til, at det er en god historie at mistænkeliggøre danske svineproducenter, som ellers er berømte i hele verden, fordi vi i modsætning til mange andre har meget styr på tingene," sagde han til Ritzau.

Minister i vælten

Ifølge fødevareminister Dan Jørgensen (S) og Fødevarestyrelsen vil det koste 3,5 milliard kroner, hvis Danmark skal bekæmpe resistente svine-MRSA bakterier i staldene lige så grundigt som i Norge.

Der screener man alle besætninger, slår de smitteramte ned og erstatter dem med smittefrie dyr.

Milliardudgiften bygger på norske beregninger på deres indsats for at fjerne MRSA men ignorerer de samfundsmæssige gevinster, som indgår i nordmændenes regnestykke, skriver Ingeniøren.

På den lange bane

Ifølge nordmændenes analyse opvejes udgifterne til at bekæmpe MRSA på sigt opvejes af besparelser i sundhedsvæsnet, tabt arbejdsfortjeneste og dødsfald.

"Vi har lavet analysen for at få det bedste beslutningsgrundlag for, hvordan det bedst kan betale sig at håndtere MRSA-smitten. På baggrund af den, har vi valgt at fortsætte den hurtige og omfattende indsats, som vi for nylig igangsatte, fordi det også i en ti-års fremskrivning giver bedst samfundsøkonomisk mening," siger sektionschef hos norske Mattilsynet Siri Margrethe Løtvedt til Ingeniøren.

Kritik: Konstrueret regnskab

Ifølge en af kritikerne af den danske MRSA-indsats, professor og overlæge Hans Jørn Kolmos fra Odense Universitetshospital, giver det ingen mening herhjemme kun at se på udgifterne og ikke på gevinsterne.

"Det kan kun være, fordi de på den måde får regnskabet til at gå op med det, som de i forvejen er besluttet på: Der skal ikke sættes ind mod MRSA i de danske stalde," siger han til Ingeniøren.

Ifølge Fødevarestyrelsen er en modregning af de samfundsøkonomiske fordele ikke nævnt, fordi sparede sundhedsudgifter er Sundhedsstyrelsens ansvar og ikke Fødevarestyrelsens.

Herhjemme er myndighederne ved at screene 200 af de omkring 9000 danske svinebesætninger for MRSA.

Professor: Minister ignorerer gevinst ved MRSA-indsats

Danske frustrationer over boykottrusler mod dansk svin

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier