FødevareWatch

Professor: Minister ignorerer gevinst ved MRSA-indsats

Fødevareministeren kritiseres for ikke at oplyse om sundhedsmæssig gevinst ved MRSA-bekæmpelse i svinestalde.

Foto: Jens Dresling

Ifølge fødevareminister Dan Jørgensen (S) og Fødevarestyrelsen vil det koste 3,5 milliard kroner, hvis Danmark skal bekæmpe resistente svine-MRSA bakterier i staldene lige så nidkært som i Norge.

Der screener man alle besætninger, slår de smitteramte ned og erstatter dem med smittefrie dyr.

Milliardudgiften bygger på norske beregninger på deres indsats for at fjerne MRSA men ignorerer de samfundsmæssige gevinster, som indgår i nordmændenes regnestykke, skriver Ingeniøren.

På den lange bane

Ifølge nordmændenes analyse opvejes udgifterne til at bekæmpe MRSA på sigt opvejes af besparelser i sundhedsvæsnet, tabt arbejdsfortjeneste og dødsfald.

"Vi har lavet analysen for at få det bedste beslutningsgrundlag for, hvordan det bedst kan betale sig at håndtere MRSA-smitten. På baggrund af den, har vi valgt at fortsætte den hurtige og omfattende indsats, som vi for nylig igangsatte, fordi det også i en ti-års fremskrivning giver bedst samfundsøkonomisk mening," siger sektionschef hos norske Mattilsynet Siri Margrethe Løtvedt til Ingeniøren.

Kritik: Konstrueret regnskab

Ifølge en af kritikerne af den danske MRSA-indsats, professor og overlæge Hans Jørn Kolmos fra Odense Universitetshospital, giver det ingen mening herhjemme kun at se på udgifterne og ikke på gevinsterne.

"Det kan kun være, fordi de på den måde får regnskabet til at gå op med det, som de i forvejen er besluttet på: Der skal ikke sættes ind mod MRSA i de danske stalde," siger han til Ingeniøren.

Ifølge Fødevarestyrelsen er en modregning af de samfundsøkonomiske fordele ikke nævnt, fordi sparede sundhedsudgifter er Sundhedsstyrelsens ansvar og ikke Fødevarestyrelsens.

Herhjemme er myndighederne ved at screene 200 af de omkring 9000 danske svinebesætninger for MRSA.

Landbrug & Fødevarer: Norsk professor tager fejl

Norsk dagligvarekæde overvejer at boykotte dansk svinekød

Danske frustrationer over boykottrusler mod dansk svin

Mere fra FødevareWatch

Venturefond bag ny investeringsrunde i dansk vinplatform

For anden gang på et år investerer venturefonden sammen med private investorer et tocifret millionbeløb i vinplatformen Kobaj. ”Social buying bliver fremtidens måde at handle vin på,” siger Jimmy Fussing Nielsen, partner i Heartcore Capital.

Pandemien hæmmer Carlsbergs kinesiske fremgang

Mens vi herhjemme har vænnet os til et åbent samfund, er Kina stadig hårdt præget af nedlukninger, hvilket bremser væksten for Carlsbergs kinesiske strategi om at åbne i flere store byer. Det kinesiske nytår og bryggeriets Big City-strategi præsterer dog stadig efter planen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier