FødevareWatch

Prins Joachim dropper landbruget på Schackenborg

Ejeren af Schackenborg Slot, prins Joachim, overdrager den store landbrugsejendom til en nystiftet fond. Sammen med familien flytter han til København.

Foto: Anthon Unger

Prins Joachim overdrager Schackenborg Slot til en nystiftet fond og flytter til København sammen med prinsesse Marie.

Det oplyser Hoffet i en pressemeddelelse.

Den nye fond får navnet Schackenborg Fonden og er stiftet af prins Joachim, Bitten og Mads Clausens Fond, Ecco Holding og Ole Kirks Fond med prins Joachim og prinsesse Marie som protektorer.

Baggrunden for etableringen af fonden er, at driften af slottet med dertil hørende landbrug er vanskeligt foreneligt med prins Joachims og prinsesse Maries øvrige virke og engagement i officielle opgaver og protektioner. Parret ønsker samtidig at flytte til Københavnsområdet af familiehensyn, skriver Kongehuset.

Som protektorer vil parret derfor i perioder af året fortsat opholde sig på slottet.

”Prinsesse Marie og jeg er glade for den løsning, som vi har fundet frem til med stifterne af den nye fond. Det har været en vanskelig beslutning at afhænde Schackenborg, men jeg er overbevist om, at vi med denne løsning sikrer Schackenborgs fremtid bedst muligt,” udtaler prins Joachim i pressemeddelelsen.

Fond skal drive landbrug videre

Stifterne indskyder i alt 113 mio. kr. i forbindelse med etableringen af Schackenborg Fonden. Heraf indskyder prins Joachim 13 mio. kr. svarende til værdien af den folkegave, der blev givet til Schackenborg i 1995.

Schackenborg Fondens formål er at bevare Schackenborg Slot som en af landsdelens vigtigste historiske ejendomme og dermed sikre, at den kulturværdi, slottet har for egnen, fortsat udvikles.   

Fonden ønsker fortsat at give offentligheden adgang til besøg i parken og lejlighedsvis at åbne slottet for publikum ligesom Schackenborg Slot og park skal stilles til rådighed for særlige almennyttige arrangementer indenfor det kulturelle, videnskabelige, sociale og uddannelsesmæssige område.

Schackenborg Fonden vil stå for vedligeholdelse af Schackenborg Slot og park samt drive de landbrugsarealer, der hører under Fonden.

En af fem gårde

Udover det direkte arbejde på Schackenborg ejer prins Joachim sammen med blandt andet Bestseller-milliardær Troels Holch Povlsen, også fødevarebrandet De 5 Gaarde.

Det er endnu ikke klart, hvordan afgangen fra slottet i Sønderjylland kommer til at påvirke det arbejde.

De 5 Gaarde startede tilbage i 2001 som et fælles selskab til indkøb af såsæd og traktorer mellem fem gårde og godser ejet af prins Joachim, Bestseller-milliardær Troels Holch Povlsen og lensgreve Bent Wedell, men er i dag et brand, som de fleste kender for deres øl, mel og kylling.

Tidligere på året har også Guldbageren etableret et samarbejde med slottet i syd om lanceringen af en ny brødserie under navnet Schackenborg Marsk.

"Schackenborg Marsk er ikke et maskinprodukt. Det er en symbiose, hvor landmanden, melproducenten og bageren sammen giver kunden en god oplevelse," udtalte Prins Joachim i den sammenhæng.

De 5 Gaarde satser på nye producenter

Prins Joachim og Guldbageren laver ny brødserie

Mere fra FødevareWatch

Kædedirektør kan ikke afvise flere butikslukninger

Fire Daglibrugsen-butikker må dreje nøglen om som følge underskud. Det sidste dødsstød blev de stigende energiudgifter, og kædedirektør kan ikke afvise, at de med tiden også kan få konsekvenser for andre butikker.

Royal Unibrew indgår i samarbejde med Too Good To Go og Q8

Et samarbejde med madspilds-appen Too Good To Go og tankstationen Q8 skal sikre, at en række af Royal Unibrews drikkevarer ikke går til spilde. I én enkelt dag bliver det således muligt at afhente overskydende drikkevarer på en række tankstationer.

EU-indgreb vil potentielt kun udløse få milliarder til energistøtte

Fredag har EU’s medlemslande blåstemplet at kunne sende beskatningen fra bæredygtig energi tilbage til bl.a. energipressede fødevarevirksomheder. Nye beregninger peger dog på, at potentialet er yderst begrænset. Denne form for ”symbolpolitik” noget af det allerværste, der kan ske for virksomhederne, advarer Dansk Erhverv.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier