FødevareWatch

Råd: Økologi-udspil er uambitiøst

Det Økologiske Råd mener, at der er brug for en langt større indsats end de 20 mio. kr., som fødevareministeren har afsat, for at nå målet om en fordobling af økologi-arealet inden 2020.

Foto: Finn Frandsen

Et stykke hen ad vejen er Det Økologiske Råd glade for fødevareminister Dan Jørgensens melding om, at der er afsat 20 mio. kr. til at nå målet om en fordobling af det økologiske areal i Danmark i 2020, men der burde afsættes langt flere penge mener rådet.

Torsdag ventes regeringen at beslutte, hvordan den danske landbrugsstøtte fra EU skal anvendes i årene frem mod 2020. I den forbindelse mener Det Økologiske Råd, at Danmark bør gøre brug af muligheden for at overføre op til 15 pct. af den direkte landbrugsstøtte på samlet 6,5 mia. kr. om året – til landdistriktsprogrammet, for dermed kan midlerne blandt andet komme i spil som støtte for økologisk landbrug.

”Der er brug for at øremærke landbrugsstøtten til natur og miljø, herunder til en omstilling til økologisk produktion. Både for at nå målet om en fordobling af det økologiske areal og for at Danmark effektivt kan løse vores internationale forpligtigelser på natur- og miljøområdet frem til 2020,” udtaler Bo Normander, formand for Det Økologiske Råd.

Landdistriktsprogrammet hjælper i dag med støtte til omlægning, økologisk investeringsstøtte, omstilling af køkkener samt ekstensiv produktion på landbrugsjord. Samlet udgør den økologiske del tilsammen en femtedel af det samlede landdistriktsprogram.

Med forslaget om at overføre noget af landbrugsstøtten mener rådet ikke, at det vil koste den danske stat penge at styrke landdistriktsprogrammet.

"Tværtimod vil staten spare ca. 210 mio. kr. om året i medfinansiering ved at overføre 15 pct. af støtten til landdistriktsprogrammet. Der er nemlig ikke krav om national medfinansiering for overførsel af midler fra den direkte støtte til landdistriktsstøtten," skriver de.

”Uden brug af fleksibilitet på op til 15 pct. vil regeringen få mere end svært ved at finde midler til at nå en fordobling af det økologiske areal,” siger Bo Normander.

Kommunernes bidrag

Som del af Økologisk Handlingsplan 2020 har man sat gang i omlægning af Fødevareministeriets egne landbrugsarealer, men der ligger fortsat et stort potentiale i de arealer, som ejes af kommunerne, og derfor har Dan Jørgensen sendt et brev til alle landets borgmestre, hvor han opfordrer til mere økologi og færre sprøjtemidler i deres landbrug.

De danske kommuner råder samlet over knap 22.000 hektar landbrugsjord, hvoraf ca. 21 pct.  drives økologisk. En fuld omlægning af de kommunale arealer vil øge det samlede økologiske areal i Danmark med 9 pct.

Nyt parti vil have 100 pct. økologi i dansk landbrug

Ni idéer skal give dansk økologi et løft

Konservative kræver støtte til økologi

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier