Kystfiskeres eksistens truet af hollandske trawlere

Når bomtrawlerne fra Holland og Belgien forsøger at tiltrække store mængder af fiske, så efterlader det en død havbund. Det udfordrer kystfiskernes erhverv. 
Foto: Gorm Olesen
Foto: Gorm Olesen

Én form for fiskeri er ved at udrydde en anden. 

Sådan lyder hovedbudskabet fra Thomas Højrup, der er bestyrelsesformand for Thorupstrand Kystfiskerlaug, til Nordjyske

De hollandske og belgiske trawlere bruger nemlig en metode, der river havbunden op for at tiltrække større mængder af fisk. Det ødelægger dog havets balance, og derfor opstår der områder ved havet ud for Skagerak og Jammerbugten. De hollandske fiskere rydder nemlig ikke op efter sig selv, og efterlader en usund havbund. 

”Problemet med teknikken er, at det opbruger fødekæden. Den mængde af føde, som fiskene i området og nærområderne skulle leve af i næste uge og mange år frem, bliver opbrugt på ingen tid,” siger Thomas Højrup, der ligeledes fortæller, at de hollandske trawlere blot finder ny områder at fiske i stedet for at reparere de ødelagte områder. 

Striden med de udenlandske fiskere har stået på i årevis og også tiltrukket sig politisk opmærksomhed, hvor der er blevet strammet op i regelsættene. For et år siden truede tidligere fiskeriminister Rasmus Prehn (S) med politianmeldelser og høj bødestraf.

”Jeg bliver ærligt talt rasende, når jeg hører, at hollandske bomtrawlere gang på gang bliver taget på fersk gerning i systematisk at overtræde fiskerireglerne. På trods af skærpelse af kontrollen, politianmeldelser og en udsigt til høje bøder, så fortsætter de her sager med at komme, og det viser med al tydelighed, at der er behov for handling,” udtalte Rasmus Prehn dengang.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også