Henning Kjeldsen taber klagesag og må ændre regnskabspraksis

Erhvervsstyrelsen har af Ankenævnet fået ret i strid med storfiskeren om værdien af fiskekvoter. 
Foto: Anita Graversen/Ritzau Scanpix.
Foto: Anita Graversen/Ritzau Scanpix.

Efter længere tids konflikt med Erhvervsstyrelsen har storfiskeren Henning Kjeldsen nu tabt klagesag. 

Det står ifølge Nordjyske klart, efter Henning Kjeldsens holdingselskab, Henning Kjeldsen, for nyligt har afleveret nyt årsregnskab for 2021 med henblik på at undgå, at Erhvervsstyrelsen sender selskabet ud i en tvangsopløsning. 

Det skete oven på Erhvervsstyrelsens forkastelse af årsregnskabet fra 2020 - et regnskab, der dengang afslørede, at storfiskerens kvoter i løbet af året var vokset fra 710 mio. kr. til 2,5 mia. kr.

Årsagen til den voldsomme stigning skulle findes i en ændret regnskabspraksis, hvor kvoterne - i stedet for at stå til den betalte pris fraregnet senere afskrivninger - kom til at stå til dagsværdi, altså den vurderede værdi i en eventuel forestående handel. 

Som udgangspunkt er der intet ulovligt i at opskrive værdier, men det kræver dog, at der er et aktivt marked, hvorpå kvoterne regelsmæssigt kan handles på. Ifølge Erhvervsstyrelsen er der dog ikke noget aktivt marked for fiskekvoter, hvorfor der ikke kan fastsættes en dagsværdi. 

Med andre ord var Henning Kjeldsen opskrivning ulovlig - noget, der med det nye regnskab for 2021, hvor regnskabspraksis endnu engang er ændret, nu er taget højde for. 

Henning Kjeldsen blev - sammen med otte andre tiltalte - tilbage i november frifundet af Venstre Landsret i en sag om snyd med fiskekvoter. 

Ombrust storfisker er frifundet af Vestre Landsret

Storfiskeren, der regnes for at være en af landets rigeste fiskere, var ellers pålagt at skulle betale en bøde på 54 mio. kr. for at have overtrådt reglerne om fiskekvoter i periode 2013 til 2018. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også