FødevareWatch

Fiskeindustrien skal lære at udnytte hele fisken

Kødindustrien er kommet længere med at udnytte hele dyret til produkter og ingredienser end fiskeindustrien. Fisken skal udnyttes meget bedre, som forskningsprojekt viser værdien af.

Foto: Peter Hove Olesen

Al for meget afskær fra fisk bliver til foder og kan i stedet udnyttes meget bedre.

Hvis man i opskæringen adskiller dele i eksempelvis silden bedre fra hinanden, kan andet end fileterne også give højere værdi, lyder meldingen i en pressemeddelelse fra Food & Bio Cluster Denmark.

Med inspiration fra kødindustrien har et nyt forskningsprojekt, Waseabi, udviklet en ny sorteringsteknik, hvor man ved filetering af pelagiske fisk som sild kan adskille de enkelte fiskedele bedre.

Derved kan man udnytte mere af fisken til fødevareingredienser, hvilket Swedish Pelagic har opdaget i samarbejdet med universitetet Chalmers University of Technology.

”Sorteringsløsningen giver os langt flere muligheder for at udvikle nye sunde og velsmagende fødevarer. På lang sigt håber vi, at den vil være med til at øge vores indtægter,” udtaler adm. direktør Martin Kuhlin fra Sweden Pelagic, der ser et klart forretningspotentiale.

”Jeg tror, at det vil give os store fordele i fremtiden. Løsningen vil gøre det muligt at udvide vores produktsortiment. I år anslår vi, at vi vil producere omkring 200-300 tons hakket fiskekød, og ambitionen er at øge mængden hvert år.”

Selskabet kan nu få fem udskæringer ud af silden, hvor man før kun fik en enkelt. Og erhvervet kigger i langt højere grad mod nye teknologiske samarbejder og forskning for at optimere forretningerne.

”Vi bliver i dag kontaktet af virksomheder i fiskeindustrien, som ser et behov for at udvikle andre produkter end den traditionelle udskæring af filletter. Vi møder et erhverv, der er klar til yderligere udvikling og ser et stort potentiale i at få resten af fisken udnyttet til gode, sunde fødevarer til både forbrugernes og virksomhedernes fordel,” udtaler innovationschef Anni Simonsen fra Food & Bio Cluster Denmark.

Waseabi-projektet kører over fire år og blev startet i 2019. Bag projektet står 13 partnere fra Danmark, Sverige, Spanien, Frankrig og Belgien, hvor de danske deltagere er Royal Greenland, Jeka Fish, DTU og Food & Bio Cluster Denmark.

Sildeselskab leverer stærkt resultat – men er bekymret for prisstigningerne

Ny formand på plads i Royal Greenland

Fiskekoncern kommer stærkt gennem 2021 i nyt setup

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier