En del af Watch Medier

FødevareWatchlørdag4. februar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Fødevarer
  • Drikkevarer
  • Detail
  • Fiskeri
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Fødevarer
  • Drikkevarer
  • Detail
  • Fiskeri
  • Servering
  • Foodservice
  • International
28.06.2022kl. 11.53

Fiskeindustrien skal lære at udnytte hele fisken

Kødindustrien er kommet længere med at udnytte hele dyret til produkter og ingredienser end fiskeindustrien. Fisken skal udnyttes meget bedre, som forskningsprojekt viser værdien af.
Foto: Peter Hove Olesen
af TORBEN SALOMONSEN

Al for meget afskær fra fisk bliver til foder og kan i stedet udnyttes meget bedre.

Hvis man i opskæringen adskiller dele i eksempelvis silden bedre fra hinanden, kan andet end fileterne også give højere værdi, lyder meldingen i en pressemeddelelse fra Food & Bio Cluster Denmark.

Med inspiration fra kødindustrien har et nyt forskningsprojekt, Waseabi, udviklet en ny sorteringsteknik, hvor man ved filetering af pelagiske fisk som sild kan adskille de enkelte fiskedele bedre.

Derved kan man udnytte mere af fisken til fødevareingredienser, hvilket Swedish Pelagic har opdaget i samarbejdet med universitetet Chalmers University of Technology.

”Sorteringsløsningen giver os langt flere muligheder for at udvikle nye sunde og velsmagende fødevarer. På lang sigt håber vi, at den vil være med til at øge vores indtægter,” udtaler adm. direktør Martin Kuhlin fra Sweden Pelagic, der ser et klart forretningspotentiale.

”Jeg tror, at det vil give os store fordele i fremtiden. Løsningen vil gøre det muligt at udvide vores produktsortiment. I år anslår vi, at vi vil producere omkring 200-300 tons hakket fiskekød, og ambitionen er at øge mængden hvert år.”

Selskabet kan nu få fem udskæringer ud af silden, hvor man før kun fik en enkelt. Og erhvervet kigger i langt højere grad mod nye teknologiske samarbejder og forskning for at optimere forretningerne.

”Vi bliver i dag kontaktet af virksomheder i fiskeindustrien, som ser et behov for at udvikle andre produkter end den traditionelle udskæring af filletter. Vi møder et erhverv, der er klar til yderligere udvikling og ser et stort potentiale i at få resten af fisken udnyttet til gode, sunde fødevarer til både forbrugernes og virksomhedernes fordel,” udtaler innovationschef Anni Simonsen fra Food & Bio Cluster Denmark.

Waseabi-projektet kører over fire år og blev startet i 2019. Bag projektet står 13 partnere fra Danmark, Sverige, Spanien, Frankrig og Belgien, hvor de danske deltagere er Royal Greenland, Jeka Fish, DTU og Food & Bio Cluster Denmark.

Sildeselskab leverer stærkt resultat – men er bekymret for prisstigningerne

Ny formand på plads i Royal Greenland

Fiskekoncern kommer stærkt gennem 2021 i nyt setup

Relaterede artikler:

  • Foto: PR

    Sildeselskab leverer stærkt resultat – men er bekymret for prisstigningerne

    For abonnenter

  • Foto: Anita Graversen

    Fiskeriet føler sig svigtet af rådgivning i Østersøen

    For abonnenter

  • Foto: Rune Pedersen/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix

    Sildeselskab hjælper milliardkoncern til bedre indtjening

    For abonnenter

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Morten Schärfe
Fødevarer

Ugen i Skare-koncernen: dokumentmangel, konkurser og købere

Overblik: I ugen hvor Fødevarestyrelsens frist for dokumentation udløb stjal en anden nyhed spotlyset: Skare-koncernen blev erklæret konkurs med undtagelse af pålægsafdelingen. Læs overblikket over ugens forløb her.
  • Tillidsmand: Skare Meat Packers begæret konkurs
  • NNF: Skares medarbejdere bedt om at gå i venteposition

For abonnenter

Arkivfoto fra Hilton Foods i Aarhus. | Foto: Finn Frandsen
Fødevarer

Coop-slagteri undlod at infomere myndigheder om problemer hos Skare

Foto: Lars Skaaning
Fødevarer

Fødevarestyrelsen: Skare-sagen fortsætter hos os

For abonnenter

Foto: Gorm Olesen
Fødevarer

Skare-kurator: Vi arbejder på et salg

For abonnenter

Foto: Lars Skaaning / Ritzau Scanpix
Fødevarer

Konkurrent melder pas på at købe Skare-aktiviteter

For abonnenter

Foto: Mathilde Bech/JPA
Foodservice

Kampen om fødevareleverancer til 77 kommuner er begyndt

For abonnenter

Læs også

Skagen Salmon bygger sit lakseanlæg på land i den nordvestlige del af Skagen, tæt på Vesterhavet. | Foto: Pr
Fiskeri

Storstilet nordjysk lakseprojekt runder afgørende hjørne

Skagen Salmon flytter første hold laks til nybygget anlæg og nærmer sig hastigt entreen på markedet med ny dansk laks. Byggeriet til over 300 mio. kr. er endeligt færdigt om et år.

For abonnenter

Foto: Pr
International

Hun tager springet fra troperne til topstilling i Grønland

PORTRÆT: Susanne Arfelt Rajamand er blevet topchef i Royal Greenland i Grønland. Hun kommer fra en chefpost i Singapore.

For abonnenter

Foto: Pr
FodevareWatch

Flere planter, orme og svampe: Nyt EU-samarbejde skal åbne døre

Øge kendskabet til nye proteinkilder er hele omdrejningspunktet i europæisk samarbejde med dansk aktør.

For abonnenter

Seneste nyt

  • Coop-slagteri undlod at infomere myndigheder om problemer hos Skare – 09.44
  • Ugen i Skare-koncernen: dokumentmangel, konkurser og købere – 3. feb.
  • Planteforædler køber landbrugsjord og satser mere på ærter – 3. feb.
  • Dansk juicekæde betaler millionforlig i USA i sag om kønsdiskriminering – 3. feb.
  • Skare-kurator: Vi arbejder på et salg – 3. feb.
  • Konkurrent melder pas på at købe Skare-aktiviteter – 3. feb.
  • Fødevarestyrelsen: Skare-sagen fortsætter hos os – 3. feb.
  • Foodtech-virksomhed reviderer strategi efter fejlslået investorjagt – 3. feb.
  • De globale fødevarepriser falder for tiende måned i træk – 3. feb.
  • Rokade i direktionen hos Hanegal-ejer – 3. feb.
  • Coop-bagland bakker op om store forandringer – men vil se resultater – 3. feb.
  • Kampen om fødevareleverancer til 77 kommuner er begyndt – 3. feb.
  • Salling Group-topchef ser flere årsager til detailopbrud – 3. feb.
  • Ny DSK-direktør ærgrer sig over Irma-farvel – 3. feb.
  • Hun tager springet fra troperne til topstilling i Grønland – 3. feb.
Flere nyheder

Job

  • Produktionsteknisk Inspektør til Tican i Brørup

  • Adm. Direktør til SEGES Innovation p/s

Watch Job

  • Business Controller til DAHL Advokatpartnerselskab i Jylland

  • Jurister søges til Corporate Legal i Danmarks Eksport & Investeringsfond

  • Head of Business Development

  • Centerdirektør til Sønderborg

  • Revisor med minimum et par års erfaring

Se flere jobs

Job

  • Produktionsteknisk Inspektør til Tican i Brørup

  • Adm. Direktør til SEGES Innovation p/s

Se flere jobs

Kolofon

FødevareWatch
Søg

Sektioner

  • Fødevarer
  • Drikkevarer
  • Detail
  • Fiskeri
  • Servering
  • Foodservice
  • International
  • Sitemap
  • RSS feeds

Redaktør

Stine Skriver

stine.skriver@fwatch.dk

Tlf.: +45 3330 8424

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7443

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7443

Job

Abonnement

Prøv FødevareWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

fodevarewatch@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7443

Læs mere om abonnement her

Adresse

FødevareWatch

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: +45 3330 8388

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © FødevareWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
FødevareWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge