FødevareWatch

Norsk lakse- og krabbe-eksport ser stort amerikansk boom

Det rekordstore 2021 for norsk fiskeindustri var også på amerikanske front begunstiget af enorm stor fremgang efter svært 2020.

Foto: Rune Aarestrup Pedersen/Ritzau Scanpix

Med en samlet eksportværdi på 120 mia. NOK var 2021 det uden sammenligning største år i norsk fiskehistorie.

Og kigger man nærmere ind i tallene bag de i alt 3,1 millioner ton eksporterede fiske- og skaldyrvarer, udgør USA en positiv historie i sig selv.

Ifølge Norges Sjømatråd blev der sidste år samlet eksporteret 100.000 ton til det amerikanske marked, hvilket var 18 pct. mere end i det coronasvækkede 2020. Eksporten var samlet 8 mia. NOK værd for de norske eksportviskomheder.

Lakseeksporten har i det forgangne år været motoren, og samlet blev der sendt 55.000 ton laks afsted til en samlet værdi af 5,7 mia. NOK. Opgjort i volumen var tilvæksten på 19 pct., og i værdi var fremgangen på 15 pct

Efter et 2020 var der også gode nyheder til de norske eksportører af konge- og snekrabber. Sammenlagt endte eksporten med at runde 2200 ton til en samlet værdi af 570 mio. NOK. Det var mere end dobbelt så meget som i 2020 og 350 mio. NOK over niveauet i det år.

Ifølge Norges Sjømatråd skyldes den store fremgang til dels, at den amerikanske afsætning under coronanedlukninger flyttede fra restauranter til detailhandel, og mens samfundet igen er blevet åbnet, er det lykkedes at holde en del af efterspørgslen i detail.

Derudover har amerikanerne også skruet ned for sine hjemlige kvoter i farvandene ud for Alaska, hvor en stor del af forsyningen normalt kommer fra.

Starbucks får veganske krabber på menuen

Royal Greenland er kommet tilbage på sporet i halvåret

Hele verden holder øje med Nima fra Snekkersten

Mere fra FødevareWatch

Gorillas fyrer 300 ansatte – fremtid i Danmark er uvis

Hård konkurrence på ”last mile delivery”-markedet får tyske Gorillas til at skære til og sadle om. Fremover vil fokus være på Tyskland, Frankrig, Holland, Storbritannien og USA, mens fremtiden for den danske forretning hænger i en tynd tråd.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier