FødevareWatch

Laksekæmpe køber fynsk fiskefirma

Den store laksekoncern fra Færøerne har foretaget opsigtsvækkende opkøb på dansk jord, oplyser koncernen i en børsmeddelelse.

Foto: Pascal Rossignol/Reuters/Ritzau Scanpix

Bakkafrost-koncernen med hovedsæde på Færøerne køber 90 pct. af aktierne i Munkebo Seafood, der har hjemme på Fyn.

Det fremgår af en meddelelse fra selskabet til børsen i Oslo, hvor Bakkafrost er noteret.

Aktierne overtages fra Paul Lybech, der i Munkebo Seafood har arbejdet sammen med Bakkafrost i næsten 25 år, hedder det. De resterende 10 pct. af Munke Seafood bliver fremover ejet af Michael Karlsen, der også forbliver daglig leder af selskabet.

Munkebo Seafood, der beskæftiger omkring 40 medarbejdere, havde i 2020 en driftsindtjening, EBIT, på 4,8 mio. kr.

Virksomheden, der blev etableret tilbage i 1974, sælger laks, rejer, muslinger og supper til blandt andet mange tyske detailforretninger, og Bakkafrost har i stor stil leveret råvarer til virksomhedens videreforarbejdning.

Ifølge meddelelsen gør de store leverancer fynboerne til et oplagt opkøb, og "Munkebo Seafood bliver en god udvidelse af Bakkafrosts værdikæde," skriver ledelsen med Regin Jacobsen i front.

"Med en planlagt stigning i produktionen af laks over de kommende år fra Bakkafrosts opdræt på Færøerne og i Skotland vil Munkebo Seafood have en styrket råvarebase, og Bakkafrost vil styrke evnen for yderligere at øge værdien af dets laksebiprodukter," hedder det.

Det hedder i meddelelsen også, at der i produktionen i Munkebo er masser af kapacitet til at øge produktionen, og at Bakkafrost med opkøbet får mulighed for at sælge produkter på dåse. Hidtil har man holdt sig til ferske, røgede og frosne produkter.

Det oplyses ikke, hvor meget Bakkafrost har betalt for den store aktiepost.

Stor koncern bliver større

I 2020 omsatte Bakkafrost for 4,796 mia. kr., og koncernen slagtede i alt 50.700 ton færøske laks. Det var et stykke under de 57.184 ton året før. Dertil kommer dog en stor fremgang i den skotske del, der blev købt op under Scottish Salmon for et par år siden. Her steg mængderne i 2020 med omkring 27.000 ton til i alt 35.000 ton, fremgik det af seneste årsregnskab fra februar 2021.

For det samlede 2020 blev det endelige resultat på 438,9 mio. kr. mod 801,9 mio. kr. året før.

Koncernen beskæftiger mere end 1600 medarbejdere.

Investorer holder færøsk lakseselskab i stramt greb

Bakkafrost hårdt ramt i Skotland

Fiskeproducent vender røde tal til sorte

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier