FødevareWatch

Fødevareministers skæbneuge efter lovbrud

OVERBLIK: Regeringen har brudt loven i et forsøg på at inddæmme coronamutation hos mink. Det kan koste fødevareminister Mogens Jensen posten.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) er i krydsilden i denne uge med samråd og redegørelse, der kan afgøre hans ministerfremtid. | Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Det var en lang uge for regeringen i sidste uge, hvor både statsminister Mette Frederiksen (S) og fødevareminister Mogens Jensen (S) måtte beklage, at de har brudt Grundloven i et forsøg på at inddæmme en mutation af coronavirus hos mink.

Nu er det mandag, og den kommende uge kan ende med, at Mogens Jensen mister sin ministerpost.

Der er opstået en mutation af coronavirus i mink, som kan ramme mennesker. Frygten er, at det i yderste konsekvens kan svække en mulig vaccine. Derfor vil regeringen aflive alle mink.

Her kan du se tidslinjen for den kommende uge:

Mandag: Høring i Folketinget om de faglige begrundelser for at slå alle mink ned.

Tirsdag: Mogens Jensen er kaldt i samråd for at redegøre for beslutningen om at aflive alle raske mink i hele landet.

Onsdag: Fødevareministeriet har iværksat en redegørelse, som skal se nærmere på forløbet. Fødevarestyrelsen har hele tiden været klar over, at det kun er lovligt at aflive raske mink og mink på farme, som ligger mere end knap otte kilometer fra en smittet farm.

Det store spørgsmål i redegørelsen er derfor, om styrelsen sagde noget til ministeriet, og hvor langt op den advarsel i så fald er gået.

Onsdag: Hasteforespørgsel i Folketingssalen med Mogens Jensen, der blandt andet er blevet bedt om at svare på den manglende gyldighed i loven.

Torsdag: Samråd om hvornår fødevareministeren og Fødevarestyrelsen blev bekendt med det manglende grundlag i loven. Efter samrådet ventes Enhedslisten at sige, om partiet fortsat har tillid til ministeren, eller at han må gå.

Desuden forhandler Folketingets partier fortsat om en kompensation til minkavlerne, der har aflivet deres dyr.

Kilde: Folketinget.

17 millioner mink er ved at tippe Mogens' ministerbåd 

Mere fra FødevareWatch

Maltdirektør efter værste år i årtier: "Det er meget ubehageligt"

Udfordringerne har aldrig været større i Sophus Fuglsang Export-Maltfabriks over hundredårige lange virke, som i det seneste år. Det nye regnskab viser største dyk på bundlinjen i topchefens hukommelse. Virksomheden er dog godt polstret, forsikrer han, men han frygter den usikkerhed, som energikrisen lige nu medfører.

Miljøminister klar til stramme krav til klimadokumentation

Mens EU er på vej med krav om satellit- og GPS-dokumentation på en række fødevarer, der skal mindske afskovning, er regeringen nu allerede klar til at gå endnu længere. Om få år kan man forhåbentlig også knytte krav til påvirkning af andre økosystemer, siger Lea Wermelin (S) til FødevareWatch.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier