FødevareWatch

Arla involveret i svindelsag med klimakreditter

Mejerigiganten er involveret i en sag, hvor russiske fabrikker har solgt falsk klimaaflad til danske virksomheder. Arla ønsker ikke at kommentere sagen overfor FødevareWatch.

Foto: Foto: Colourbox

Arla er en af de danske syv danske virksomheder, der har købt klimakompensation i projekter, som eksperter overfor Politiken kalder "klimaskadelig svindel, der har øget den globale opvarmning".

Politiken kunne søndag afsløre, at to russiske fabrikker i perioden 2010 til 2012 tjente et trecifret millionbeløb på at sælge klimakreditter til Arla og syv andre danske virksomheder.

Formålet med klimakreditterne var, at virksomhederne kunne købe klimaaflad, hvis de ikke selv kunne reducere deres CO2-udledning inden for en bestemt tidsperiode.

De russiske fabrikker fordoblede dog kunstigt deres skadelige drivhusgasser og ødelagde gasserne igen, hvilket de modtog klimakreditter for. Samtidig fortsatte de danske selskaber deres egen CO2-udledning, og den samlede udledning blev dermed større. Op mod 79 pct. af de russiske fabrikkers klimakreditter repræsenterede ikke ægte CO2-besparelser.

FødevareWatch har været i kontakt med Arla, der ikke har flere kommentarer til sagen. Arla har heller ikke ønsket at svare på spørgsmål om, hvorvidt det er andelshavernes penge, der er blevet brugt på de falske klimakreditter.

Arla har i et skriftligt svar til Politiken søndag oplyst, at de 47.800 ton CO2, som Arla udledte med de russiske kreditter, svarer til ca. 8 pct. af Arlas samlede reduktionsforpligtelse i perioden.

"De blev i sin tid købt i god tro og i overensstemmelse med datidens retningslinjer og viden. Vi er meget ærgerlige over at høre, at der angiveligt er blevet snydt på vægten," skrev Arla til Politiken.

Foruden Arla er der i sagen tale om selskaberne Ørsted, Vattenfall, Skjern Papirfabrik. Hedensted Fjernvarme, CP Kelco, Hess Denmark og Primera Air, der gik konkurs i 2018.

Muligheden for at optjene klimakreditter opstod i 1997. Her blev flere lande, herunder Danmark, pålagt at reducere sine nationale CO2-udledninger i perioden 2008 til 2012.

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier