FødevareWatch

Danske Bank: Brexit-usikkerhed har ramt arbejdsmarkedet

Arbejdsløsheden steg i august til 3,9 pct. fra 3,8 pct. i juli, viser tal fra Office for National Statistics, der er Storbritanniens pendant til Danmarks Statistik. Faldet i beskæftigelsen i august var det største siden 2011.

For anden måned i træk steg arbejdsløsheden i Storbritannien i august, og det kan være et tegn på, at arbejdsmarkedet er ramt af en svag udvikling i økonomien, hvor særligt usikkerheden om brexit spiller ind.

Det vurderer Mikael Olai Milhøj, der er senioranalytiker i Danske Bank.

"Jobrapporten for august er småtrist læsning, for nu begynder vi måske at se de første spæde tegn på, at også de hårde nøgletal tyder på, at det britiske arbejdsmarked er bremset op," skriver han i en kommentar.

Arbejdsløsheden steg i august til 3,9 pct. fra 3,8 pct. i juli. Det viser tal fra Office for National Statistics, der er Storbritanniens pendant til Danmarks Statistik. Faldet i beskæftigelsen i august var det største siden 2011.

Mikael Olai Milhøj påpeger dog, at tallene kan svinge meget fra måned til måned, og at det derfor er for tidlig at lave for faste konklusioner.

De britiske virksomheder er ifølge Mikael Olai Milhøj ramt af usikkerhed på flere fronter. Det gælder ikke mindst for brexit, der betyder, at der mange steder bliver holdt igen med investeringerne.

Han spår, at britisk økonomi kan ende i en negativ spiral, hvis virksomhederne fortsætter med at skære stillinger.

"Fyringer betyder lavere jobsikkerhed, hvilket betyder lavere forbrugertillid og mindre forbrug, hvilket så igen kan medføre endnu flere fyringer og dermed endnu mindre forbrug. Det er den typiske måde, en økonomisk nedtur bliver forværret på," skriver Mikael Olai Milhøj.

Storbritannien står til at forlade EU 31. oktober. Dermed er tiden ved at rinde ud, hvis Storbritannien skal forlade det europæiske samarbejde med en aftale med EU.

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, har varslet, at han vil forlade EU 31. oktober, uanset om det er lykkes at finde en skilsmisseaftale med EU.

EU's chefforhandler, Michel Barnier, drøfter tirsdag forhandlingerne med Storbritannien med EU-landenes udenrigs- og europaministre.

Chefforhandler holder et vindue på klem for brexit-mirakel

Håb om hurtig brexitaftale bliver nedtonet i Bruxelles

EU giver Barnier lov til intens brexit-forhandling

Storbritannien og Irland øjner mulig brexit-aftale

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier