FødevareWatch

Institutleder trækker sig efter sag om oksekødsrapport

Efter afsløringer af landbrugets indflydelse på oksekødsrapport trækker institutleder sig fra Aarhus Universitet efter aftale. Centerleder får kraftig kritik for utilstrækkelig kvalitetssikring.

Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

Sagen om den omstridte oksekødsrapport fra Aarhus Universitet får nu yderligere konsekvenser. I et nyhedsbrev oplyser universitetet, at institutleder for Agroøkologi Erik Steen Kristensen "efter aftale" har valgt at trække sig fra sin post og forlader universitetet.

Det sker, efter at Information fredag kunne afsløre, at forskerne bag rapporten ikke alene har ladet Landbrug & Fødevarer påvirke en pressemeddelelse, men ligefrem ladet interesseorganisationen skrive hele afsnit i rapporten og vælge forsidefoto og titel.

Modtag AgriWatchs nyhedsbrev gratis i tre uger!

"Der har ikke været den nødvendige armslængde til eksterne interessenter, hvilket sætter spørgsmålstegn ved universitetets uafhængighed og integritet. Dette er helt uacceptabelt," udtaler Lars Henrik Andersen, som er konstitueret dekan ved Science and Technology, i nyhedsbrevet.

Oksekødsrapporten er udgivet af Nationalt Center for Jordbrug og Fødevarer, DCA, ved Aarhus Universitet. Men ifølge Lars Henrik Andersen "er det institutledelsen på Institut for Agroøkologi, der har det overordnede ansvar for forskning og samarbejde".

"Institutledelsen har derfor skullet sikre de overordnede rammer for projektet, inden arbejdet blev påbegyndt, såvel som i udførelsen, i kvalitetssikringen og uafhængigheden af rapporten. Jeg må konstatere, at dette ansvar ikke har været løftet i tilfredsstillende grad," udtaler dekan Lars Henrik Andersen i nyhedsbrevet.

Lars Henrik Andersen udtrykker samtidig "kraftig kritik" af centerleder ved DCA Niels Halberg for "utilstrækkelig kvalitetssikring" af rapporten.

Den kritik tager Niels Halberg ifølge nyhedsbrevet til efterretning, og han "beklager stærkt forløbet".

"Der er ingen tvivl om, at vi har begået fejl. Vores kvalitetsprocedurer har ikke sikret uafhængigheden og armslængden i dette tilfælde. Der må ikke kunne rejses tvivl om troværdigheden af DCA’s rapporter og den forskning, som rapporterne formidler," udtaler Niels Halberg i nyhedsbrevet.

Han udtaler endvidere, at han "straks" vil gå procedurer grundigt igennem og "rette op på forholdene, hvor det er påkrævet".

"Ansvarsfordelingen mellem instituttet og DCA skal være fuldstændig klar, så vores rapporter lever op til universitetets retningslinjer."

Ikke uafhængig forskning

Rektor for Aarhus Universitet Brian Bech Nielsen erkendte fredag, at forløbet omkring oksekødsrapporten er så kritisabelt, at man ikke kan tale om uafhængig forskning.

Rapporten er et brud på universitets egne retningslinjer og på god forskningsskik, sagde han i et interview med Information. I weekenden erkendte Landbrug & Fødevarer samtidig, at interesseorganisationen "var gået for langt" og ikke har overholdt "god skik for samarbejde med universiteter".

Både Landbrug & Fødevarer og Aarhus Universitet meddelte i den forbindelse, at de vil tilbagebetale pengene til Kvægafgiftsfonden, der har finansieret projektet, indlede undersøgelser af tidligere projekter samt indføre nye retningslinjer. Mandag valgte Aarhus Universitet at trække rapporten tilbage, og uafhængige internationale forskere skal nu bedømme den i en såkaldt peer review-procedure.

Det fremgår også af nyhedsbrevet, at alle DCA-rapporter baseret på samarbejder med private virksomheder og interesseorganisationer og udgivet inden for de seneste fem år skal gennemgås "med henblik på at afklare eventuelle problematiske forhold." Det har rektor Brian Bech Nielsen og dekan Lars Henrik Andersen besluttet som konsekvens af forløbet omkring oksekødsrapporten.

Aarhus Universitet vil desuden fremover afholde obligatoriske kurser for medarbejdere i universitetets retningslinjer for god forskningsskik, god formidlingspraksis og god praksis for samarbejde med eksterne parter.

Jørgen E. Olesen er blevet konstitueret som institutleder frem til 31. marts 2020.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Information.)

Professor: Aarhus Universitet burde have reageret hurtigere i sag om kødrapport

Oksekødsrapport trækkes tilbage

Landbrugslobby tilbagebetaler penge for omstridt oksekødsrapport

Forskningsminister kræver redegørelse om oksekødsrapport

Rektor: Brud på retningslinjerne, at landbruget skrev med på rapport

Aarhus Universitet tillod landbrugslobby at skrive med på oksekødsrapport

Universitet lod landbruget få indflydelse på nyhed om oksekødsrapport

Direktør bag kritiseret oksekødsrapport: Vi begik fejl i kommunikationen

Oksekødsrapport brugte tvivlsomme tal om klimabelastning fra læskedrikke

Eksperter: Oksekødsrapport er så fuld af fejl, at den er ubrugelig 

Mere fra FødevareWatch

Chokoladekoncern undskylder til Kina

Chokoladekoncernen Mars har været ude med en officiel undskyld til Kina, hvor den bl.a. understreger, at Mars ”respekterer Kinas nationale suverænitet”. Det sker, efter koncernen har refereret til Taiwan i en reklamekampagne.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier