FødevareWatch

Svineeksportører raser over øget kontrol

Siden 1. juli er antallet af kontrolbesøg hos landets eksportører af grise fra Fødevarestyrelsen steget markant. Det får nu branchen til at reagere, og torsdag afholdes krisemøde i Fredericia.

Foto: Carsten Andreasen/ERH

Nye regler for transport af dyr i EU har fået bøvlede konsekvenser for den del af dansk landbrugsproduktion, som er koncentreret om eksport af levende grise.

Ifølge DR har Fødevarestyrelsen øget antallet af kontroller fra 100 om året til 250 om måneden efter de nye EU-regler blev indført 1. juli. De nye regler betyder blandt andet, at svineeksportørerne skal oplyse om en transport ud af landet 48 timer før afgang, og at grisene skal være opstaldet i ventetiden frem mod afgang.

Den strammede kurs har vakt vrede blandt svineeksportørerne som torsdag mødes til et krisemøde i Fredericia.

"Fødevarestyrelsen har udpeget, at mener der er nogle brodne kar og at de ved, hvem det er, men det skal jo ikke gå ud over en samlet branche. Man er nødt til at handle der, hvor der er nogle overtrædelser, og dem der passer deres arbejde og aldrig har overtrædelser, de skal altså også opleve en lempeligere kontrol," siger Lisbet Hommelhoff, direktør i Sammark, der repræsenterer husdyrhandlere i Danmark, til DR.

Ifølge DR har Fødevarestyrelsens øgede kontrol ført til sanktioner mod hver 10. svinetransport.

Handelsselskab satser på Skandinavien efter svært år med faldende priser på kylling

Frygtet sygdom bag eksportboom: Danske svineproducenter står til milliongevinst

Danish Crown stopper med at slagte grise i tysk delstat

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier