FødevareWatch

Danske havbrug har mangelfulde tilladelser

13 af 19 havbrug har placeringstilladelse uden forudgående habitatvurdering. Uacceptabelt siger miljøminister.

Foto: Joachim Adrian / Ritzau Scanpix

Mange danske havbrug har alvorlige mangler i placeringstilladelserne.

Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse på baggrund af en gennemgang af de danske havbrug fra Kammeradvokaten.

Den viser, at seks af de 19 eksisterende havbrug ikke har en placeringstilladelse. De øvrige 13 havbrug har placeringstilladelser, som er meddelt uden forudgående habitatvurdering.

Der er dermed konstateret væsentlige mangler i tilladelserne til de 19 eksisterende havbrug.

Miljøstyrelsen skal nu lovliggøre forholdene ved sagsbehandling af de enkelte sager.

Placeringstilladelsen udgør det planmæssige grundlag for at drive havbrug. 

Tilladelsen har altså til formål at sikre, at havbrugenes placering sker under fornødent hensyn til andre interesser på havet som fiskeri, sejlads og naturbeskyttelse.

Ifølge den nyudnævnte miljøminister, Lea Wermelin (S), er det uacceptabelt, at så mange havbrug har fået placeringstilladelse, uden af konsekvenserne har været kendte.

"Havbrugsproduktion må ikke ske på bekostning af naturen, og det skal nu undersøges for hvert enkelt havbrug, hvad konsekvenserne er," siger hun i pressemeddelelsen.

"Det er vigtigt for mig som minister, at der nu kommer styr på området. Nu skal der ryddes op én gang for alle. Der skal være klarhed for erhvervet, de relevante organisationer og alle andre."

Kammeradvokatens gennemgang er led i en omfattende kontrol af de danske havbrugs foderforbrug, produktion af fisk og medicinforbrug, som den daværende miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen (V), igangsatte i april.

Den samlede afrapportering af havbrugsområdet forventes klar i løbet af efteråret 2019.

Nye EU-regler kan lukke danske dambrug

Fiskeriministeren vil rydde op i regler for forsøgsfiskeri

Dansk Akvakultur om kursændring fra S: Det er rigtig ærgerligt

Mere fra FødevareWatch

Fazer relancerer ikonisk slikkepind

Et lille år efter at den finske slikproducent Fazer trak stikket på sin kendte Dumle-slikkepind på grund af produktionsudfordringer, har den igen kurs mod hylderne.

Aldi dropper kontrakt med Deliveroo

Den tyske discountkæde har i kølvandet på ny branchedata, hvor kunderne er vendt tilbage til gamle indkøbsvaner, valgt at stoppe leveringsaftale med Deliveroo.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier