FødevareWatch

Landbrugsorganisation truer forsker med sagsanlæg

Udtalelser om landbrugets udledninger af kvælstof og den omdiskuterede landbrugspakke har fået Bæredygtigt Landbrug til at true professor Stiig Markager med en injuriesag.

Foto: Ritzau Scanpix/Henning Bagger

Efter at have udtalt sig kritisk om landbrugets udledninger af kvælstof og den omdiskuterede landbrugspakke, bliver professor ved Aarhus Universitet Stiig Markager nu mødt med trusler om sagsanlæg fra interesseorganisationen Bæredygtigt Landbrug.

Det fremgår af et brev til forskeren fra organisationens advokater, skriver Dagbladet Information.

Bæredygtigt Landbrug mener, at tre af Stiig Markagers udtalelser i pressen i februar og marts i år "kan være i strid med straffelovens bestemmelser om ærekrænkelser og dermed udløse sanktioner". Som Information beskriver i detaljer lørdag, drejer det sig bl.a. om en udtalelse om, at kvælstofudledningen til havet er steget med cirka 700 ton pr. år siden 2010.

Hvis ikke professoren inden for en nu overskredet frist på ti dage dokumenterer sine "synspunkter" eller trækker udtalelserne tilbage, må han "påregne, at vor klient agter at foretage retsskridt", skriver organisationens advokater i brevet, der er dateret den 15. maj.

Stiig Markager er professor i økologi og biogeokemi i havet og har i 20 år været involveret i at udarbejde de rapporter, der udgør det faglige grundlag for forvaltningen af vandmiljøet i Danmark. Han finder sagen »dybt problematisk«.

"De prøver at intimidere forskere til at lade være med at ytre sig i den offentlige debat. Det er noget, man nogle gange ser i udlandet, men jeg er ikke bekendt med, at det er sket herhjemme før," siger han til Information.

Fra Aarhus Universitets side bakker man op om Stiig Markager, siger institutleder for Bioscience Peter Henriksen, der kalder sagen "fuldstændig uhørt".

Direktør i Bæredygtigt Landbrug, Hans Aarestrup, afviser, at organisationen forsøger at intimidere Stiig Markager.

"Han må udtale sig fuldstændig lige så voldsomt, han vil, om alt det han har forstand på. Men vi synes jo, han misbruger sin professortitel til at udtale sig om nogle ting, han ikke har forstand på," siger Hans Aarestrup til Information.

Adspurgt om Bæredygtigt Landbrug vil gøre alvor af truslen om at lægge sag an mod Stiig Markager, svarer Hans Aarestrup:

"Det er ikke for sjov, at vi skriver sådan. Men hvornår det bliver, kan jeg ikke sige."

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier