FødevareWatch

Tørken trak landbrugets indtjening ned sidste år

Landbrugets indtægter faldt med 21 pct. sidste år. Resultatet var dog bedre end de to foregående år.

Foto: Johan Gadegaard / Ritzau Scanpix

Tørken gjorde ondt på landmændene sidste år. Alligevel endte året med et bedre resultat end i 2015 og 2016.

Det viser Danmarks Statistiks opgørelse over den såkaldte bruttofaktorindkomst i landbruget sidste år.

Den beregnes ved at lægge indtægterne fra produktionen sammen med eventuelle tilskud og derefter trække udgifter til foder, gødning, energi og skatter fra.

Gør man det, bliver resultatet for 2018 et plus på 23,1 mia. kr. Det er 6,1 mia. kr. færre end året forinden, svarende til et fald på 21 pct.

Men det er trods alt højere end i 2015 og 2016, hvor bruttofaktorindkomsten blev opgjort til henholdsvis 21 og 22 mia. kr.

Den varme og frem for alt tørre sommer betød, at høstudbytterne faldt. På grund af efterspørgslen steg salgspriserne på afgrøderne til gengæld og kompenserede dermed for en del af tabet.

På samme måde måtte landmændene konstatere faldende priser på animalske produkter, men stigende produktion var medvirkende til, at indtægterne ikke faldt tilsvarende.

Statistikken viser, at værdien af kvæg- og mælkeproduktionen var på niveau med året før, men svinebønderne måtte noter en tilbagegang i salget, der faldt med 15 pct.

Det forventes også, at sidste års tørke vil sætte spor i tallene for 2019.

Det ringe høstudbytte sidste år har betydet, at flere landmænd har måttet købe ekstra foder i første halvår. Derfor vil foderomkostningerne formentlig ligge højere end formalt.

Bruttofaktorindkomsten giver et billede af, hvor meget landmændene har at gøre med til lønninger, afskrivninger, afdrag på lån og i sidste ende til sig selv.

Presset letter: Nu knækker konkursbølgen

Valutastorm og prisfald blæser landbrugseksporten baglæns

Tørke koster Danish Agro 200 mio. kr.

Over 300 landmænd har forladt gården i år 

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier