FødevareWatch

Landbrugets udslip af sundhedsskadelig ammoniak stiger

Siden 2013 er udslippet af ammoniak steget, og der er ifølge forskerne ikke længere mulighed for, at Danmark kan leve op til løfterne om et stort fald i 2020. Skandale, siger miljøorganisationer.

Danmark er godt på vej til at løbe fra de løfter, som den daværende regering i 2012 gav til både de øvrige EU-lande og landene bag en FN-aftale om at reducere luftforureningen, skriver Ingeniøren.

Stik imod vores løfter til de internationale aftaleparter er det danske udslip af sundhedsskadelig ammoniak nemlig steget de seneste år, viser en sammenligning, som forskere fra Aarhus Universitet har foretaget for Miljøstyrelsen.

Danmark havde ellers lovet at stå for det allerstørste fald på 24 pct. målt fra 2005 til 2020, men i runde tal udledte dansk landbrug i 2017 godt 8.000 ton ammoniak mere end forudset.

Forskerne bag opgørelsen til Miljøstyrelsen kan ikke se, at der er væsentlige tiltag på vej, som kan bringe Danmark ned på en reduktion på 24 pct. i 2020, og heller ikke regeringen selv regner med, vi kan nå det, fremgår det af en rapport, som for nylig blev sendt til EU.

Ammoniak er ikke i sig selv sundhedsskadeligt, men binder sig i atmosfæren til blandt andet sulfater og danner skadelige partikler.

Professor Mikael Skou Andersen har for Ingeniøren beregnet, at de 8.000 ton ekstra ammoniak medfører ca. 10 for tidlige dødsfald årligt i Danmark og giver sundhedsvæsenet ekstraudgifter for 200 mio. kr. Det meste af forureningen blæser imidlertid til udlandet og fører til 40 ekstra dødsfald og sundheds­udgifter for en milliard kroner der.

I landbrugets organisation Landbrug & Fødevarer er chefkonsulent Henrik Bang Jensen enig i, at de nye beregninger viser, at målene er umulige at nå og understreger, at landbruget bifalder internationale aftaler om at reducere ammoniak-udslippet:

"Men byrdefordelingen er skredet, når Danmark skal reducere med 24 pct., mens gennemsnittet i EU kun er 6 pct.," siger han.

Danmarks Naturfrednings­forening tøver ikke med at kalde det stigende udslip af ammoniak for "en skandale", og miljøorganisationen Det Økologiske Råd taler om "en katastrofe".

Miljøminister Jakob Ellemann-Jensen (V) fremhæver i et skriftligt svar til Ingeniøren, at det danske reduktionsmål for ammoniak er det højeste i Europa.

"Den tidligere regering fastsatte målet, men anviste desværre ikke hverken finansiering eller metoder for at opnå det. Det skal med i ligningen," skriver han.

Ministeren tilføjer, at regeringen har afsat 160 mio. kr. til "ammoniakreducerende tiltag, der vil bidrage til, at vi når i mål".

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Ingeniøren.).

Mere fra FødevareWatch

Kædedirektør kan ikke afvise flere butikslukninger

Fire Daglibrugsen-butikker må dreje nøglen om som følge underskud. Det sidste dødsstød blev de stigende energiudgifter, og kædedirektør kan ikke afvise, at de med tiden også kan få konsekvenser for andre butikker.

EU-indgreb vil potentielt kun udløse få milliarder til energistøtte

Fredag har EU’s medlemslande blåstemplet at kunne sende beskatningen fra bæredygtig energi tilbage til bl.a. energipressede fødevarevirksomheder. Nye beregninger peger dog på, at potentialet er yderst begrænset. Denne form for ”symbolpolitik” noget af det allerværste, der kan ske for virksomhederne, advarer Dansk Erhverv.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier