FødevareWatch

EU stiller spørgsmålstegn ved dansk vildsvinehegn

Arbejdet med et vildsvinehegn langs den dansk-tyske grænse er i fuld gang. Men nu sætter EU-kommissionen spørgsmålstegn ved, om Danmark overhovedet må opsætte hegnet for at holde tyske vildsvin og svinepesten ude. Det fortæller TV Syd.

Foto: Colourbox

Danmarks Naturfredningsforening har klaget til EU over det 70 kilometer lange hegn. Foreningen mener, at hegnet kan gå ud over andre dyrearter i området.

Efter klagen har Kommissionen bedt om "en detaljeret vurdering" fra de danske myndigheder. Det ser EU-parlamentsmedlem Margrete Auken (SF) som en alvorlig sag for Danmark.

"Kommissionen siger høfligt, men klart, at der skulle være lavet en VVM (miljøredegørelse, red.), inden staten begyndte at sætte hegnet op. Nu bør kommissionen kræve, at opsættelsen af hegnet stopper, indtil der er lavet en VVM," siger Margrete Auken til TV Syd.

Ifølge kommissionen er der intet bevis for, at et hegn vil bremse svinepesten. Det viser en undersøgelse, som EU fik foretaget sidste år.

"Intet design af elektrisk hegn kan betragtes som 100 pct. vildsvinesikkert over en længere periode. EU’s retlige rammer og vejledende dokumenter taler ikke for en storstilet opsætning af hegn til vildsvineforvaltning," skriver kommissionen 31. januar.

Det udelukker ikke, at der må sættes hegn op. Men EU-kommissionen understreger, at der skal tages hensyn til habitatdirektivet, som skal beskytte dyrelivet.

"Det er medlemsstaternes pligt at sikre en korrekt gennemførelse af direktivet … Det skal ske i overensstemmelse med direktivets mål om at opretholde eller opnå en gunstig bevaringsstatus for alle beskyttede arter," skriver kommissionen.

"Hvis et EU-land skal have lov til at omgå direktivet, så skal der være en god begrundelse, og det er der ikke. Der er ingen dokumentation for, at et hegn kan beskytte Danmark effektivt mod svinepest," siger Margrete Auken.

Hun sidder i EU's udvalg for andragender, som på sit møde tirsdag vedtog at kontakte både den danske regering og EU-kommissionen for at få lavet en miljøredegørelse.

Kommissionen skriver, at den har "tilkendegivet overfor de danske myndigheder, at det er nødvendigt at foretage en detaljeret vurdering af det planlagte projekt i henhold til habitatdirektivet".

EU-kommissionen savner dokumentation for, at et vildsvinehegn skulle være et effektivt værn mod tyske vildsvin og afrikansk svinepest. Det er ellers Danmarks begrundelse for at opføre det knap 70 kilometer lange hegn langs grænsen.

Desuden kræver EU-kommissionen, at staten redegør for, hvordan dyr og planter skal sikres, når hegnet skærer igennem deres leveområder.

Miljøminister Jacob Ellemann-Jensen, (V), fremhæver i et skriftlig svar til TV Syd, at alle krav til processen i forbindelse med vildsvinehegnet har været overholdt.

"Miljøstyrelsen oplyser, at alle krav til processen i forbindelse med meddelelse af tilladelsen til vildsvinehegnet har været overholdt, og at tilladelsen hviler på et solidt fagligt grundlag. Der etableres blandt andet en række faunapassager, så for eksempel oddere, frøer og andre små dyr kan passere. Regeringen har orienteret EU-Kommissionen om vildsvinehegnet, og vi er naturligvis parat til at svare på yderligere spørgsmål fra EU, hvis det måtte være relevant," skriver ministeren til TV Syd.

Denne artikel er videreformidlet af Ritzau Bureau på vegne af TV Syd

Svinepesten hærger stadig i Belgien

Dansk vildsvinehegn får international opmærksomhed

Frankrig går Danmark efter og vil opsætte vildsvinehegn 

Margrethe Auken vil have stoppet dansk vildsvinehegn

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier