FødevareWatch

SF: Ny kommission skal få danskerne til at spise klimavenligt

En ny kommission skal hjælpe danskerne med at spise mere klimavenligt og mindske madspild, lyder forslag fra SF.

Foto: Anders Brohus/Polfoto

Danskerne skal spise langt mere klimavenligt. Det mener SF, der vil have nedsat en fødevare-klimakommission beståede af eksperter, der inden for et år skal komme med konkrete forslag til, hvordan danskerne kan gøre indholdet i madkassen og på tallerknerne mere grønt.

Det skriver Altinget.

"Vi skal gøre det så nemt og naturligt som muligt for alle at vælge den klimavenlige løsning, når vi står i supermarkedet og skal købe ind til aftensmaden," siger Pia Olsen Dyhr, klimaordfører og formand for SF, til Altinget.

Venstre afviser helt forslaget fra SF.

SF har sat et mål om, at landbrugets udledning af drivhusgasser skal reduceres med 25 pct. i 2030 sammenlignet med i dag. Og skal det ske, skal der grundlæggende ændres på, hvad danskerne spiser, lyder det.

"Det er ikke nok at gøre enkelte fødevarer som eksempelvis oksekød lidt dyrere. Vi skal helt grundlæggende gøre det billigere og nemmere at vælge den klimavenlige løsning og dyrere at gøre det modsatte," siger Pia Olsen Dyhr.

Kommissionen skal desuden se på, hvordan producenter kan få incitamenter til at producere så klimavenligt som muligt, ligesom den skal komme med forslag til, hvordan madspild begrænses.

Her er SF åben for at forbyde supermarkeder at smide mad ud, men kommissionen skal også se på producenterne og forbrugerne, så madspild undgås i alle led.

Hos Alternativet forstår man ikke, hvorfor SF foreslår, at fødevare-klimakommissionen skal arbejde i et helt år.

"Jeg er generelt lidt bekymret for kommissioner, for ofte trækker de jo tiden ud. Og vi har travlt med klimaindsatsen," siger klimaordfører i Alternativet, Christian Poll, til Altinget.

Ny L&F-direktør: Bæredygtighed er den vigtigste dagsorden lige nu

To ud af tre afviser afgift på oksekød trods klimabelastning

Karen Hækkerup afviser kød som et problem i jagt på verdensmål

Mere fra FødevareWatch

Bryggeriforeningen: Nu koster krisen medarbejdere

VALG 2022: De danske bryggerier befinder sig i en krise, der overgår, hvad erhvervet måtte gennemgå under pandemien. Alligevel er der mindre politisk opmærksomhed på denne krise, men det er en fejl, fortæller Bryggeriforeningens direktør Nick Hækkerup, hvis medlemmer begynder at afskedige medarbejdere.

De globale fødevarepriser fortsætter nedad

Verden over får de høje priser millioner af forbrugere til at spænde livremmen ind, vælge billigere fødevarer og undgå madspild. Effekten kan ses på råvarebørserne, hvor priserne fortsætter nedad efter en sommer, hvor høsten har været god, og Ukraine er tilbage på verdensmarkedet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier