FødevareWatch

Miljøgruppe: EU svigter løfte om at stoppe rovdrift på fisk

EU's aftale om fiskeriet i Nordsøen i 2019 er dybt skuffende, mener miljøorganisationen Our Fish.

Foto: Joachim Adrian/Polfoto/Arkiv

Opdateret kl. 9.50: Udtalelser fra Eva Kjer Hansen tilføjet.

EU's fiskeriministre blev natten til onsdag enige om næste års kvoter for fiskeriet i blandt andet Nordsøen. Men aftalen skubber Danmark og EU længere væk fra et stop af overfiskeri. 

Det mener miljøorganisationen Our Fish, som kritiserer Danmarks fiskeriminister, Eva Kjer Hansen (V), og hendes kolleger for at forsømme en mulighed for at "rette op på elendighederne". 

"Fiskeriministrene havde chancen for at afslutte overfiskeri på dette møde, men det blev de ikke enige om," siger Cathrine Pedersen Schirmer, kampagneansvarlig i Danmark for Our Fish.

"I stedet blev de ved med at fastsætte fiskekvoter, der er for høje, og som ikke følger den videnskabelige rådgivning. Derfor er vi meget skuffede." 

Miljøorganisationen kræver sammen med andre miljøgrupper, at EU indfrir deres eget løfte fra 2013 om at sikre et bæredygtigt fiskeri inden udgangen af 2020. 

Det bliver svært at nå, erkender Eva Kjer Hansen. Hun skal balancere mellem hensynet til både bæredygtighed og beskæftigelse inden for fiskeri. 

"Det går fremad for langt de fleste fiskebestande, men jeg tror ikke, at vi når i mål for alle fisks vedkommende. Der vil det tage flere år. Det skyldes, at vi også skal tage hensyn til den beskæftigelse, der er i fiskeindustrien og den aktivitet, vi gerne vil have i de lokale havne."

"Så for nogle bestanddeles vedkommende tror jeg, det vil tage lidt længere tid end 2020," siger fiskeriministeren. 

Ministerens udmelding møder kritik hos Our Fish.

"Denne deadline er ekstrem vigtig for at stoppe overfiskeri. Det er vigtigt for miljøet og økosystemet og også for samfundet," siger Cathrine Pedersen Schirmer. 

"Den deadline er med i den fælles fiskeripolitik, og nu har vi forsømt en lejlighed til at lave bæredygtigt fiskeri."

"Det betyder også, at næste år - i december 2019 - så bliver fiskeriministrene nødt til virkelig at begrænse kvoterne stærkt for at møde denne deadline om bæredygtigt fiskeri."

Hun håber, at det stadig bliver en realitet med at indfri målene for 2020 om at sikre bæredygtigt fiskeri. 

Det kræver dog ambitioner fra politikerne, understreger Cathrine Pedersen Schirmer. 

"Fiskeriministrene har magten til at fastsætte de her fiskerigrænser, og de har muligheden for at fastsætte dem på et bæredygtigt niveau," siger hun.

Danske fiskeres torskekvoter sættes ned i 2019

Eva Kjer vil hellere udskyde EU-løfte end lukke fiskeri

Fiskeriminister: EU svigter med idé om stop for ålefiskeri

Mere fra FødevareWatch

Fynsk frugtkoncern fordobler resultatet

I et år hvor omsætningen i Orskov Foods er gået tilbage med hele 11 pct., har den fynske frugtkoncern formået at løfte bundlinjen tilbage på rekordniveau. Lavt prisniveau presser fortsat dansk frugtavl hårdt.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier