FødevareWatch

Landbruget fejrer nedgang i udledninger – men faktisk stiger de

Landbruget er en del af den bæredygtige udvikling, skriver Landbrug & Fødevarer i ny årsrapport. Men samme rapport viser øget udledning af drivhusgasser og kvælstof de seneste år.

Foto: ritzau/Thomas Borberg

Ved første øjekast ser det godt ud.

Man har både reduceret miljøbelastningen og øget produktionen i landbruget siden 1990, skriver landbrugets interesseorganisation, Landbrug & Fødevarer (L&F), i deres store årsrapport, som udkom onsdag i sidste uge.

"Fødevarehvervet er blevet en del af den bæredygtige udvikling," indledes der.

Men dykker man ned i tallene i landbrugsorganisationens rapport, tegner der sig et andet billede. Det er korrekt, at der er et fald siden 1990, men på flere områder har landbruget trods lovprisningerne øget udledningen af skadelige gasser de seneste år.

Det skriver Information.

Således er landbrugets udledning af både drivhusgasser og kvælstof steget siden henholdsvis 2010 og 2013, viser rapporten.

Når det kommer til kvælstof stiger udledningen særligt efter 2015, viser rapporten. Det kan ifølge Christian Ege, seniorkonsulent i Det Økologiske Råd, skyldes, at landmændene med regeringens landbrugspakke fra 2015, som daværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) stod bag, fik lov til at bruge mere kvælstof i landbruget og have flere svin pr. hektar.

"De senere år har vi set en neddrosling af nye initiativer. Man har hvilet på laurbærrene," siger Christian Ege til Information.

Landbrug & Fødevarer har ikke ønsket at stille op til interview om deres rapport. Men i en mail til Information skriver Niels Peter Nørring, områdedirektør i Landbrug & Fødevarer, at man er "stolte af, at vi i dansk landbrug er blevet meget mere klimaeffektive og samtidig har øget produktionen."

Information har spurgt, hvorvidt Landbrug & Fødevarer finder det misvisende, at rapporten slår sig op på en positiv udvikling, når udledningerne af drivhusgasser og kvælstof rent faktisk har været stigende de seneste år, men det har organisationen ikke ønsket at svare på.

Ifølge Socialdemokratiets klimaordfører, Jens Joel, understreger udviklingen, at landbruget er nødt til at tage fat på omstillingen nu, hvis Danmark skal nå klimamålene fra Parisaftalen.

"Det her illustrerer det dybt problematiske i, at regeringen vælger at holde hånden over landbruget i sin klimaplan. Statsministeren sender regningen videre til kommende generationer," siger Jens Joel.

Klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) mener dog ikke, at tallene i den ny rapport giver anledning til at genoverveje landbrugets rolle i den grønne omstilling. I et skriftligt svar til Information lyder det:

"Umiddelbart er der ikke noget nyt i rapportens tal vedr. drivhusgasudledningerne fra landbruget. De er faldet pænt siden 1990, men har været svagt stigende i de senere år. Men det er klart, at vi skal have vendt udviklingen. Derfor sætter regeringen gang i en række konkrete initiativer, som skal reducere udledningerne nu og her."

Karen Hækkerup afviser kød som et problem i jagt på verdensmål

Fødevareministeren vil øge fokus på danske planteproteiner

Minister affejer kritik af regnestykke bag landbrugspakke

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier