FødevareWatch

Danske fiskere er bekymrede over EU-forslag om højere kvote

EU-Kommissionen vil hæve kvoten for jomfruhummer 65 pct. næste år. Det er for meget ifølge fiskeriforening.

Næste år kan fiskerne i Skagerrak lande mange flere jomfruhummere, men forslaget fra EU-Kommissionen er næsten for meget, mener Danmarks Fiskeriforening. | Foto: Jan Dagø / Ritzau Scanpix

Fiskerne plejer at klappe i hænderne, når kvoterne er store, så der kan landes fisk og tjenes penge. Men det kan også blive for meget for de danske fiskere. 

EU-Kommissionen lægger onsdag med et forslag til fiskekvoter for Nordsøen og Skagerrak op til en markant større kvote på blandt andet jomfruhummer. 

Man vil øge kvoten med 65 pct., og det er næsten "for positivt", mener Danmarks Fiskeriforening. 

"Vi synes, man måske godt kan udvise lidt større forsigtighed omkring kvotefastsættelsen," siger underdirektør Kenn Skau Fischer.

Bekymringen går mest på, at det for fiskeriet er uhensigtsmæssigt, hvis man det ene år hæver kvoten voldsomt, hvis man året efter sænker den markant. 

"Vi vil hellere have større stabilitet, end vi vil have disse meget store udsving," siger Kenn Skau Fischer.

Fiskeriet af jomfruhummer er blandt de fem vigtigste fiskerier i Danmark. 

Overordnet er udspillet fra kommissionen dog set fra de danske kuttere "ganske positivt". 

Flere af de arter, der har stor betydning for dansk fiskeri, er ikke omfattet af kommissionens forslag. Det gælder torsk, kuller og sej. 

Kvoter for disse arter skal først forhandles med Norge. Resultatet af de forhandlinger kommer i slutningen af november.

Alle kvoterne for Nordsøen bliver endeligt forhandlet og fastsat under et møde mellem EU-landenes fiskeriministre 17. og 18. december i Bruxelles.

Europa-Kommissionen baserer udspillet til kvoter på en biologisk vurdering fra Det Internationale Havundersøgelsesråd (Ices). 

"Vi har grundlæggende stor tillid til den biologiske rådgivning. Vi mener også, at kommissionens forslag for jomfruhummer og rødspætter i Kattegat er bæredygtigt," siger Kenn Skau Fischer. 

Længe har der været skarp kritik fra miljøorganisationer, der mener, at EU-kvoterne er en trussel mod det bæredygtige fiskeri. 

Bestanden af populære fisk som torsk og sild er under pres i nogle af de farvande, hvor danske fiskere er ude med nettet. 

Storfiskernes forening: Vi ved intet om de konkrete politianmeldelser, hvem der er anmeldt og for hvad

Bagmandspolitiet har overtaget to sager om storfiskere

Dansk fiskeriminister lander sildekvote "på smertegrænsen"

Både sildene og fiskerne føler sig truet før EU-kvotemøde 

Mere fra FødevareWatch

Bryggeriforeningen: Nu koster krisen medarbejdere

VALG 2022: De danske bryggerier befinder sig i en krise, der overgår, hvad erhvervet måtte gennemgå under pandemien. Alligevel er der mindre politisk opmærksomhed på denne krise, men det er en fejl, fortæller Bryggeriforeningens direktør Nick Hækkerup, hvis medlemmer begynder at afskedige medarbejdere.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier