FødevareWatch

Regeringen lader landbruget slippe i ny klimaplan

Landbruget slipper for nye miljøkrav i regeringens klimaplan, skriver Politiken. Kritikerne mener, at landbruget bør bidrage mere, end klimaudspillet lægger op til.

Foto: Johan Gadegaard / Ritzau Scanpix

Regeringens kommende klimaplan vil fokusere på transportsektoren, mens dansk landbrug slipper for nye ubehagelige miljøkrav, bekræfter regeringskilder over for Politiken.

Regeringstoppens analyse er, at der er brug for ny viden, hvis landbruget skal gøres mere klimavenligt, uden det går ud over eksport og arbejdspladser. Derudover er vurderingen, at tidspunktet ikke er det rette, fordi erhvervet er presset.

Men den prioritering undrer både eksperter og oppositionspolitikere.

"Jeg er sikker på, at man godt kunne trykke landbruget mere på maven og sige, at nu skal sektoren sørge for at reducere udledningen mere. For der er ingen tvivl om, at landbruget også er en stor bidragyder af CO2," siger Sebastian Mernild, der er adm. direktør for klimaforskningsinstituttet The Nansen Center i Bergen.

"FN anbefaler, at hvis vi skal sikre os, at vi kommer under 1,5-2,0 grader, skal vi gå all in på alle områder i samfundet. Derfor undrer det mig, hvis nogen brancher får lov at gå fri," siger han.

I den grønne tænketank Concito anbefaler direktør Christian Ibsen, at politikerne sætter mål for CO2-udledningen inden for alle sektorer – også landbruget. Målene skal tilsammen føre til, at Danmark bliver CO2-neutralt i 2050.

"Vi mangler simpelthen noget så godt gammeldags som nogle mål og noget regulering, der støtter op om det. Og landbruget skal altså også omstille sig. Hele den måde, vi producerer fødevarer på, skal ændre sig," siger han.

(Dette er en citathistorie fra Politiken videreformidlet af Ritzau)

Enhedslisten vil halvere dansk svineproduktion

Økologisk Landsforening opfordrer til mere grønt og mindre kød

Mette Frederiksen afviser bøfafgift 

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier