FødevareWatch

Rigsrevisionen på trapperne med ny hård kritik af Fiskeristyrelsen

Rigsrevisionen har igen en stribe kritikpunkter med, når de i næste uge fremlægger en redegørelse om forvaltningen i Fiskeristyrelsen. FødevareWatch erfarer, at den hårde kritik denne gang går på, at styrelsen har givet tilskud til folk, der ikke har været berettiget til at modtage støtte.

Foto: PER FOLKVER/Ritzau/ARKIV

I næste uge fremlægger Rigsrevisionen sine konklusioner i undersøgelsen af Fiskeristyrelsens forvaltning af tilskudsmidler fra EU og relationerne til Danmarks Fiskeriforening. Som det var tilfældet, da Rigsrevisionen sidste efterår fremlagde sin rapport om den fejlslagne indsats mod kvotekoncentration i dansk fiskeri, er der også denne gang en særdeles kras kritik med i rapporten.

Ifølge FødevareWatchs oplysninger indeholder rapporten en hård kritik af Fiskeristyrelsen for at give tilskud til folk, der ikke var berettiget, og derudover er mindst ti tilskudsmodtagere blevet meldt eller vil blive meldt til politiet.

Fire støtteområder er under lup i den undersøgelse, som har været under udarbejdelse siden juni, men som konsekvens af de konklusioner, som er at finde i den kommende rapport, vil fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) nu have gransket hele tilskudsområdet i en intern revisionsundersøgelse.

Kritikken tager afsæt i de omkring 600 spørgsmål, som Rigsrevisionen stillede Fiskeristyrelsen i starten af juni. Udover indblikket i håndteringen af støttemidler fra blandt andet EU, var det også på dagsordenen, at Fiskeristyrelsens tætte forbindelse til Danmarks Fiskeriforening, der arbejder for at fremme danske fiskeres interesser, skulle kigges efter i sømmene.

FødevareWatch har forsøgt at indhente en kommentar fra fiskeriminister Eva Kjer Hansen, men i et mailsvar fra ministeriet hedder det:

"Eva Kjer Hansen ønsker ikke at kommentere Rigsrevisionens beretning, før de offentliggør den. Så indtil da henviser hun til Rigsrevisionen."

De fire støtteområder, som bliver undersøgt i den rapport, der er programsat til at blive offentliggjort i næste uge, har hjemme under rubrikkerne Kontrol, Produktions og Afsætningsplaner, Fartøjsordningen og Investeringer i akvakultur.

Kort tid efter Kammeradvokatens kritik

Rapporten fra Rigrevisionen kommer godt et år efter sidste års særdeles hårde kritik af Miljø- og Fødevareministeriets forvaltning af kvoteejerskaberne i dansk fiskeri i perioden 2003-2017 og kun få uger efter, at Kammeradvokaten kaldte forvaltningen af fiskeriområdet for "meget kritisabel."

"Forvaltningen har været meget imødekommende over for erhvervet generelt, og administrationen har været mangelfuld og fejlbehæftet," konkluderede Kammeradvokaten blandt andet.

Samlet set vurderede Kammeradvokaten i slutningen af september, at forvaltningskulturen på området har været meget kritisabel. Undersøgelsen viste ikke tegn på korruption, strafbare forhold eller favorisering af enkelte fiskere.

Men som opfølgning på den sag vil Eva Kjer Hansen have området undersøgt yderligere, sagde hun, efter at hun havde fremlagt kritikken på et lukket samråd.

"Der er sket rigtigt meget, siden revisionsrapporten fra sidste år. Hele fiskeriområdet er blevet flyttet. Der er ny ledelse hele vejen rundt. Der er lavet et separat kontor til at føre tilsyn, så jeg synes, vi allerede har taget fat i de kritikpunkter, der har været, men som jeg siger; det slutter ikke her, fordi det er nødvendigt at få belyst nærmere, hvordan vi kunne ende med en kultur, der giver Kammeradvokaten anledning til at rette en voldsom kritik," lød det fra ministeren i sidste måned.

Kammeradvokaten udtaler "alvorlig kritik" af forvaltningen på fiskeriområdet

Kammeradvokaten på vej med kras kritik af Fiskeristyrelsen

Rigsrevisionen gransker igen fiskeriet

Fiskeriet om skærpet fiskerilov: Forhåbentlig rammer omfattende initiativer rigtigt

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier