FødevareWatch

Direktør for gulerodsproducent: I 30 år har jeg aldrig oplevet noget lignende

Tørken har ramt Danmark og i særdeleshed den danske fødevarebranche. Direktøren hos en af Danmarks største gulerodsproducenter forventer et udbytte, der er 10-20 pct. mindre end normalt.

Foto: POLFOTO

Danroots kan som en af landets største producenter af gulerødder og rodfrugter normalt lægge 50.000 ton råvarer i kurven om året. Men den langvarige tørke i Danmark betyder, at udbyttet forventes at blive 10-20 pct. lavere end normalt.

"Jeg har været i branchen 30-35 år. Jeg har aldrig nogensinde prøvet noget lignende," fortæller ejer og adm. direktør i Danroots Klaus Vestergaard. Han er tredje generation bag riven i gartneriet, som har eksisteret siden 1955.

"Her er så tørt, at det får konsekvenser for vores produktion. En af konsekvenserne er, at vores afgrøder i marken ikke gror. Nogle af dem kan vi ikke vande, og derfor er de tæt på visnegrænsen. Selv med vandingsanlægget er det svært at følge med, fordi fordampningen er for høj i sådan noget vejr her," siger Klaus Vestergaard, der forklarer, man hos Danroots ikke er vant til, at skulle vande ti uger i træk.

"Vi er vant til, at der kommer noget regn, og så vander man ind i mellem regnen," lyder det fra direktøren.

Konsekvensen er problemer på problemer

Det er ikke kun manglen på vand i sig selv, der er et problem for gulerodsproducenten. Tiden er også en faktor, der er problematisk. Direktøren frygter, at selv når vandet kommer - og det tror han på, at det gør - så får gulerødderne ikke nok tid at gro i. En konsekvens heraf bliver størrelsen på rodfrugterne.

"Gulerødderne bliver meget uens i størrelse. Der bliver mange små og mange store. Der bliver ikke mange i den passende mellemstørrelse," siger Klaus Vestergaard.

Forklaringen er, at de store gulerødder er svære at høste, fordi toppene lægger sig ned, og de små får for lidt vand til at vokse i den varme jord.

Den anden udfordring, han peger på som konsekvens af tørken, er den stigende pris på halm.

"Halmmængden er også en udfordring, vi står med i øjeblikket. Vi skal bruge den til at dække over gulerødderne for at frostbeskytte dem om vinteren, men den er steget rigtig meget i pris, og samtidig er den vanskelig at skaffe," lyder det fra direktøren.

Kampen med detailhandlen

Man skal dog et skridt videre i forsyningskæden for at finde den væsentligste udfordring for producenten: Detailledet. Skal det hele hænge sammen for Danroot, skal priserne gerne stige 10-20 pct., anslår Klaus Vestergaard.

Men sådan kommer virkeligheden ikke nødvendigvis til at se ud.

Kontrakterne for i år er nemlig underskrevet, og erfaringen siger direktøren, at hverken kunder eller detailhandel vil betale mere for rodfrugterne:

"Det er rigtigt svært at få priserne til at stige nu, hvor de fleste kontrakter er lavet," siger Klaus Vestergaard. Han håber i stedet, at Danroots på den lange bane vil kunne dække de tab, tørken vil resultere i. Han tror ikke på, at detailhandlen bliver til at forhandle med.

"Priserne på gulerødderne burde stige, men supermarkederne og forbrugerne har den modsatte forventning. De vil gerne have priserne på fødevarer ned. Så der er vi en anelse på konfliktkurs. Jeg synes, at kampen er lidt ulige. Det er jo nogle stærke kræfter, vi er oppe imod, når vi handler med supermarkederne. Det er lidt af en udfordring," lyder det fra direktøren.

Der er kun ét at stille op

Danroots må derfor tage udfordringerne oppefra og ned, mener Klaus Vestergaard. Til spørgsmålet om, hvad han vil stille op, lyder svaret:

"Jeg tror ikke, at vi kan gøre andet end at konstatere, at sådan er det nu engang, når man driver landbrug uanset, hvor man er i verden. Det er på naturens præmisser, og når naturen er ekstrem, så vi får smæk, og det bliver vi nødt til at drive vores forretning efter. Man skal kunne holde til at få smæk en gang i mellem. Det får vi så i år."

Klaus Vestergaard har accepteret, at det er begrænset, hvad han kan stille op imod tørken.

"Der er ting, jeg kan gøre noget ved. Det er sådan noget som at holde vandingsanlæggene kørende - og det gør vi - men tørken kan vi ikke gøre noget ved. Vi er bare nødt til at acceptere, at det er sådan, det er," siger han og tilføjer:

"Men det er voldsomt udfordrende. Tørvejret er voldsomt udfordrende for hele landbruget. Det er jeg helt sikker på. Når jeg sidder og kigger ud ad vinduet, kan jeg se, at træer og buske er ved at være så tørre, at de smider bladene. Det er altså ekstremt."

Landbrug: Hvis tørken fortsætter må politikere lempe igen 

Politisk flertal letter krav til økologisk landbrug i tørken 

Stor rodfrugtsproducent ser god forretning i convenience

Jysk rodfrugtsproducent ser kæmpe potentiale i foodservice 

Mere fra FødevareWatch

Overblik: Her er partiernes erhvervspolitik

VALG 2022: Manglende arbejdskraft og selskabsskattelettelser vil stå højt på den erhvervspolitiske dagsorden under det kommende folketingsvalg, mener politisk redaktør. Trods udfordringer får erhvervslivet dog næppe megen opmærksomhed under valgkampen. Få overblikket over partiernes erhvervspolitiske ønsker her.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier